Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПільгиСубсидія: спочатку дали, потім забрали, чому?

Субсидія: спочатку дали, потім забрали, чому?

Этот материал также доступен на русском языке
Розмір платежу обчислюється за формулою, встановленою урядом, і від доходів усіх членів домогосподарства.

«Мені 73 роки.Живу сама у приватному будинку площею 54,7 кв. метра. У липні 2020-го місяць працювала за договором, за що з урахуванням затримки зарплати отримала 2050 гривень у жовтні того ж року. Також торік мені було виплачено гроші у розмірі понад 13 тисяч гривень від здачі в оренду земельного паю. Зрештою мені довелося повернути 100 гривень за те, що я отримувала субсидію на зайві 6 кв. метрів житла. Чому так? І за який період нараховується субсидія: за липень-грудень 2020 року чи січень-квітень 2021 року?

Заграси М. П., м. Вінниця»

Як розраховується площа понад норму?

Що більші доходи, то менший розмір субсидії. Це зрозуміло. У Положенні про порядок призначення житлових субсидій* (далі – Положення) йдеться про те, що субсидія призначається за наявності різниці між розміром встановленої плати за житлово-комунальні послуги та розміром обов’язкового відсотка платежу. Розмір платежу обчислюється за формулою, встановленою урядом, і від доходів усіх членів домогосподарства.

Своєю чергою держава компенсує витрати незаможних громадян не на всю площу житла, а лише на соціальну норму, затверджену Постановою Кабміну №409 від 6 серпня 2014 року** (зі змінами від 14.04. 2021 р.). Так, субсидія на квартплату виділяється з розрахунку 13,65 кв. метра на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство. Тобто якщо в будинку проживає одна людина, субсидія на квартплату має покривати її витрати на площу 48,87 кв. метра (13,65 + 35,22 = 48,87). Для деяких одержувачів субсидії згідно з пунктом 10 Положення ця норма може бути збільшена на 30%. Зокрема, таке правило діє щодо непрацездатних непрацюючих громадян, які мешкають самі. До них належать і пенсіонери за віком.  

Найімовірніше, при поданні заяви про призначення субсидії ви звернулися з проханням про надання допомоги на наднормативну площу житла. І вам як непрацюючому пенсіонеру пішли назустріч, збільшивши норму з 48,87 кв. метра до 54,7 кв. метра житлоплощі, на якій ви проживаєте.

Водночас у тому ж п. 10 Положення обумовлено, що призначення субсидії на наднормативну площу житла переглядається при працевлаштуванні субсидіанта або за наявності інших джерел доходу. Ви, хоча й на місяць, але вийшли на роботу, а також отримали прибуток від паю, що здається в оренду. З чого можна зробити висновок, що саме через це вас позбавили субсидії на 6 кв. метрів площі, а виплачені вам понад норму гроші зобов’язали відшкодувати.

На який період призначається субсидія?

Слід зазначити, що згідно з нормативно-правовим актом субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення по її призначення до дати завершення опалювального сезону та розраховується:

– на неопалювальний сезон – з 1 травня до 30 вересня;

– на опалювальний сезон – з 1 жовтня до 30 квітня.

А ось щодо порядку розрахунку допомоги, то тут є свої нюанси. Наприклад, при призначенні субсидії непрацюючим пенсіонерам на опалювальний сезон враховуються їхні доходи за серпень. А при призначенні субсидії на опалювальний сезон – за березень. Що ж до працюючих громадян, а також пенсіонерів, що одержують крім пенсії і інші виплати, діє інше правило. У такому разі при призначенні субсидії з початку неопалювального сезону враховуються доходи за ІІІ та ІV квартали минулого року (липень – грудень). А при призначенні допомоги з початку опалювального сезону – за І та ІІ квартали поточного року (січень – червень).

Отже, призначаючи вам, як пенсіонеру, компенсаційні виплати на оплату житлово-комунальних послуг у опалювальний період, соцпрацівники мали врахувати розмір вашої пенсії за серпень, а в неопалювальний – за березень.

За що можуть оштрафувати?

Нагадаємо, що про всі зміни, у тому числі про працевлаштування та отримання додаткових доходів, субсидіант повинен протягом місяця повідомити до управління соціального захисту. В результаті розмір та умови призначення субсидії можуть переглядатися. Наприклад, ви, працевлаштувавшись (нехай навіть на місяць), втратили право на оплату додаткової площі житла.

Своєю чергою соцпрацівники по закінченні терміну отримання субсидії самостійно приймають рішення про призначення допомоги на наступний період. Для цього вони без звернення громадян збирають інформацію про їхні доходи, зокрема від Пенсійного фонду та Державної фіскальної служби України.

Таким чином, якщо ви не повідомили про збільшення рівня доходу, соцпрацівники виявили це, отримавши відомості від фіскальної служби. І, як наслідок, перерахували розмір субсидії з урахуванням пенсії, заробітку за місяць роботи та доходу від здавання в оренду земельного паю. Відповідно, і перерахунок проводився з урахуванням отриманого доходу за півроку: при отриманні допомоги в опалювальний сезон – за січень-червень, в неопалювальний – за липень-грудень 2020 року. У результаті вас зобов’язали відшкодувати суму переплаченої субсидії, що цілком логічно.

*Постанова Кабінету Міністрів «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» №848 від 21 жовтня 1995 року (із змінами від 6.10.2021 р.).

**«Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

Сергій Задорожний

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні