П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПільгиЧи дадуть пільгу при електроопаленні?

Чи дадуть пільгу при електроопаленні?

Этот материал также доступен на русском языке
З приходом холодів споживачі, в будинках яких встановлено електроопалення, цікавляться: чи допоможе держава оплачувати електрику в цьому сезоні.

Чи варто чекати на компенсацію, яку надали одразу після скасування пільгового тарифу?

До 2021 року споживачі, які користувалися електроопалювальними установками, у період з 1 жовтня по 30 квітня платили за електроенергію по 0,90 грн./кВт-год. (при обсязі споживання до 3000 кВт-год. на місяць). З початку цього року Кабінет Міністрів встановив для усіх категорій населення фіксовану ціну – 1,68 грн/кВт-год. електроенергії. А споживачам, які опалюють електроенергією, вирішили виписати компенсацію. Але виплачувалася вона лише за перший квартал цього року.
З 1 жовтня відбулися зміни у тарифах для населення, і тепер електроенергія коштує:

  • при споживанні до 250 кВт-год. на місяць – по 1,44 грн./кВт;
  • при споживанні понад 250 кВт-год. на місяць – по 1,68 грн./кВт.

Для споживачів з електроопаленням жодних змін не відбулося. При витраті понад 250 кВт на місяць вони, як і інші споживачі, платитимуть по 1,68 грн./кВт за весь обсяг спожитої електроенергії.

Ви вибрали собі двозонний лічильник?

На жаль, за інформацією Міністерства соцполітики України, надання компенсації споживачам з електроопаленням в цьому опалювальному сезоні не передбачено. Але всі, хто отримав компенсацію у першому кварталі цього року, можуть звернутися по призначення субсидії.

Також енергетики радять користуватися багатозонними приладами обліку. Наприклад, під час встановлення двозонного лічильника за електроенергію, спожиту з 23.00 до 7.00, можна буде платити вдвічі менше. Тризонний лічильник дозволяє більше економити у період з 23.00 до 7.00, але у пікові й напівпікові години електроенергія стає дорожчою. Як правило, побутові споживачі здебільшого обирають двозонний лічильник. При тризонному необхідно ретельно контролювати час пікових навантажень, щоб не заплатити більше.

 

Фото з відкритих джерел

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні