Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЗарплата і розмір пенсії: як розвіяти сумніви?  

Зарплата і розмір пенсії: як розвіяти сумніви?  

Этот материал также доступен на русском языке
При розрахунку пенсії насамперед враховуються дані про зарплату за усі періоди роботи, починаючи з липня 2000 року до моменту призначення пенсії.

«У червні цього року мені виповнилося 60 років, і була призначена пенсія у розмірі 3001,45 гривні. Стаж – 35 років і 7 місяців (довідку додаю). У мене є деякі сумніви щодо правильності нарахування пенсії. Також мені незрозуміле нарахування надбавки у розмірі 25% від пенсії відповідно до статті 29 пенсійного закону.

Поясніть, будь ласка.

Лідія, отримано електронною поштою»

Необхідно знати індивідуальний коефіцієнт зарплати

Розмір пенсії залежить від кількості стажу і від заробітної плати. Говорячи простою мовою, 35 років стажу дають право отримувати пенсію у розмірі 35% від зарплати. Але щоб навести приклад розрахунку пенсії, необхідно знати індивідуальний коефіцієнт зарплати.

Визначити його за наявними довідками неможливо. При розрахунку пенсії насамперед враховуються дані про зарплату за усі періоди роботи, починаючи з липня 2000 року до моменту призначення пенсії (за даними персоніфікованого обліку).

Дані про зарплату до 2000 року, які ви додаєте до листа, можуть бути враховані додатково, але не обов’язково. Чи увійшов цей період при розрахунку вашої зарплати, нам не відомо.

Надбавка – компенсація

Жінки, які народилися у період з 1 квітня по 31 грудня 1961 року, при виході на пенсію у 60 років цього року мають право на надбавку до пенсії у розмірі 25% від основного розміру пенсії.

Це своєрідна компенсація за збільшення пенсійного віку, що зумовлено статтями 26 і 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (по 2,5% за кожні півроку пізнішого виходу на пенсію, починаючи з 55 до 60 років ). 

Ця надбавка, швидше за все, вам встановлена. Вона має входити до загального розміру зазначеної пенсії. Її невисокий розмір в цьому разі можна пояснити якраз маленьким індивідуальним коефіцієнтом зарплати. Точний розрахунок пенсії можна отримати в управлінні Пенсійного фонду за місцем проживання.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні