П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому запалюються потові залози?

Чому запалюються потові залози?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ви раптом помітили у себе під пахвою червонуватий болісний горбок, не ставтеся до цього «прищика» легковажно і не намагайтеся його вичавити – це може мати неприємні наслідки. 

Чому виникає таке запалення і чим воно небезпечне, пояснив лікар-дерматовенеролог вищої категорії дніпропетровського обласного шкірвендиспансеру Володимир Агафонов.

 

Подряпина може бути небезпечною

Болюче гнійне запалення потових залоз називається гідраденітом. Найчастіше цей процес спостерігається в пахвових ямках або в пахвинній ділянці, але також іноді може виникати біля сосків, пупка, анусу і на інших частинах тіла. Нерідко після гідраденіту залишаються рубці.

Збудниками захворювання найчастіше стають стрептокок або золотистий стафілокок. Бактерії проникають у потові залози разом із током лімфи через порізи та пошкодження шкіри і викликають запалення, свербіж, підвищення температури тіла.

До групи ризику належать люди із зайвою вагою, підвищеною пітливістю, ослабленим імунітетом. При цьому жінки страждають від запалення потових залоз частіше за чоловіків.

Гідраденіт не заразний і не передається від здорової людини хворій.

Винні діабет, антиперспіранти і спадковість

Існує кілька причин розвитку гідраденіту. Серед основних: недотримання правил особистої гігієни, наявність цукрового діабету, ожиріння та інші ендокринні захворювання, часті порізи при голінні, попрілості, порушення роботи потових залоз, переохолодження організму. Є версія, що розвиток запалення може провокувати регулярне використання антиперспірантів, які закупорюють потові залози.

Нерідко причиною гідраденіту стає спадкова схильність.

Які симптоми хвороби?

Гідраденіт починається з появи у типовому місці болючого невеликого вузлика під шкірою. Спочатку його не видно, але промацується. Через 24-48 годин ущільнення значно збільшується в розмірах, шкіра стає спочатку червоною, а потім багряно-синюшною, біль і свербіж наростають. Може бути відчуття жару в проблемній зоні.

Якщо своєчасно не розпочати лікування, запалення потових залоз супроводжуватиметься сильним болем, а в ущільненні з’явиться гнійний стрижень. На цьому етапі часто є і симптоми загальної інтоксикації: підвищена температура тіла, озноб, нудота і блювання, слабкість, головний біль. При ускладненні можливе утворення нориць.

Надалі інфекція може поширитися на інші тканини, а патологія перейде в хронічний гідраденіт. Ознаки захворювання в такому разі будуть такими: постійна загальна слабкість та нездужання, швидка стомлюваність, порушення сну, стрибки температури тіла, сильна набряклість підшкірного шару.

Як лікувати?

Якщо ви помітили перші ознаки гідраденіту, не зволікайте з візитом до лікаря-дерматолога. Фахівець проведе огляд і направить на необхідні обстеження: клінічний аналіз крові, бактеріологічне дослідження відокремлюваного і визначення чутливості збудника до антибіотиків.

Тактика лікування гідраденіту залежить від стадії запалення. На початкових етапах застосовується комплексне медикаментозне лікування, що включає антибактеріальну терапію, вживання імуностимуляторів, протизапальних, знеболювальних та антигістамінних препаратів, застосування антисептиків. Також показані сухі компреси та фізіотерапевтичні процедури (ультразвук, ультрафіолет, електрофорез, УВЧ, лазеротерапія).

Але при гострому або хронічному гідраденіті нерідко доводиться вдаватися до хірургічного втручання і розкривати гнійник.

Хворий також повинен дотримуватися дієти: виключити з раціону солоне, солодке, гостре, алкоголь, прянощі; їсти більше капусти, яблук, ягід, вживати вітаміни.

Корисні поради від лікаря: що робити, щоб не захворіти

Щоб запобігти виникненню гідраденіту, носіть вільний одяг з натуральних тканин, відмовтеся від синтетичної спідньої білизни, щодня приймайте душ, раз на тиждень – з антибактеріальним милом. Намагайтеся не використовувати антиперспіранти щодня і обов’язково змивайте їх перед сном.

Ірина Лебединець

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні