П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧим небезпечна втрата нюху?

Чим небезпечна втрата нюху?

Этот материал также доступен на русском языке
Втрата здатності сприймати смаки та запахи – один із найчастіших симптомів коронавірусу, іноді він надовго зберігається і після одужання.
Відповідає отоларинголог Максим Овсієнко:

– Не отримуючи інформацію про довкілля, зокрема про якість продуктів, можна отруїтися. Страждає і психоемоційна сфера: людина, якій складно оцінити неприємний запах власного тіла або відчути аромат квітів, може впасти в депресію. Уявіть собі життя, коли не можна насолодитися запахом улюблених парфумів, смачної їжі, свіжозвареної кави. Таким людям конче потрібно звертатися до лікаря.

У мами після коронавірусу (минуло чотири місяці) нюх цілком не повернувся, але до лікаря йти не хоче. Що робить лікар, якщо приходить така людина?

Опитує пацієнта і за допомогою діагностичних приладів і тестів оцінює слизову оболонку носа.

Тестування складне?

– Ні. В американському тесті пацієнт у картці витирає ділянку, щоб вивільнити одорант – речовину, яка переносить запахи. Нюхає по черзі кожною ніздрею, потім двома. З чотирьох варіантів відповіді вибирає, на його думку, правильний. Наприклад, картка з запахом дустового мила містить варіанти – саме мило, гас, полуниця і кава.

Ще один тест полягає в тому, щоб нюхати фломастери, просочені одорантами, і відзначати в табличці, чи відчувається запах. Якщо так, то який. За допомогою тестування (це називається ольфактометрія) ми визначаємо сприйняття запахів – від нормального до його відсутності. З огляду на дані обстеження оцінюємо стан слизової оболонки. Важливо, чи є набряки, перепони на шляху повітря до нюхової щілини і епітелію.

Також іноді проводимо ще одне дослідження – визначаємо опір повітря в носовій порожнині і поширення повітряного потоку (риноманометрію).

Як лікується це порушення?

– Підхід індивідуальний. Якщо причина у сталому набряку, що перегороджує доступ повітря з одорантами в нюховую щілину, буде потрібна операція. При оборотних змінах слизової оболонки призначаємо препарати – інтраназальні кортикостероїди. Також ефективними є вправи для тренування нюху. Суть у тому, що нервові клітини, які входять до нюхового епітелію, можуть відновлюватися. Потрібно, нюхаючи різні речовини, встановлювати асоціативний зв’язок з головним мозком.

За матеріалами fakty.ua

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні