П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВ Україні виявлено інфекційну хворобу, яка призводить до паралічу

В Україні виявлено інфекційну хворобу, яка призводить до паралічу

Этот материал также доступен на русском языке
Пандемія Covid-19 нагадала нам, якими небезпечними і руйнівними можуть бути спалахи інфекційних хвороб. Серед них - поліомієліт.

Небезпечна хвороба, яка забрала і скалічила чимало життів ще в середині минулого століття, була приборкана в розвинених країнах і, сподівалися, що в Україні також, завдяки виключно щепленню, адже вилікувати її та страшні наслідки у вигляді паралічу неможливо.

Втім, не все так добре. У 2015 році на поліомієліт заразилися двоє дітей із Закарпаття. Їх паралізувало, але вони змогли одужати.

Поліомієліт виявлено в Рівненській області

А цими днями Міністерство охорони здоров’я повідомило, що на Рівненщині захворіла півторарічна дитина. Вона потрапила до лікарні з паралізованими ногами. В області вже працює команда епідеміологів і вірусологів.

З’ясувалося, що батьки свідомо відмовилися від щеплень за релігійними переконаннями…

Слід додати і офіційні дані Міністерства охорони здоров’я: цього року загальний рівень охоплення щепленнями від поліомієліту становить 84%, а серед дітей до 1 року – тільки 53%, чого недостатньо для вироблення колективного імунітету.

Під найбільшим ризиком – невакциновані діти до 5 років.

Що таке поліомієліт?

Це гостре інфекційне захворювання, яке викликає поліовірус. Воно передається від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу і воду.

В організм вірус проникає через рот, потрапляє в кров і вражає нервову систему, часто може привести до загального паралічу.

Перші симптоми захворювання

  • висока температура;
  • втома;
  • головний біль;
  • блювота;
  • скутість м’язів шиї;
  • біль у кінцівках.

За даними ЮНІСЕФ, кожен 200-й інфікований залишається паралізованим на все життя.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні