Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіЗагубили телефон, вкрали картку: як убезпечити власні гроші?

Загубили телефон, вкрали картку: як убезпечити власні гроші?

Этот материал также доступен на русском языке
Наше повсякденне життя пов'язане з використанням високотехнологічних пристроїв – пластикових карток, мобільних телефонів і комп'ютерів.

Це дозволяє вирішувати багато питань, не виходячи з дому, але водночас збільшує ризик бути ошуканим. Завжди є люди, які готові жити за чужий рахунок. Вони вигадують нові способи розбагатіти, а нам доводиться вчитися захищати себе. Щоб не стати жертвою зловмисників, достатньо знати, як вони діють, та дотримуватися правил користування електронними носіями.

Бережіть своїх бабусь та дідусів

«Бережіть своїх бабусь та дідусів» – такими словами правозахисник Богдан Хаустов звернувся до користувачів соціальної мережі «Фейсбук». Він повідомив, що лише за декілька днів було зафіксовано кілька звернень пенсіонерів. У одних зникли гроші з банківської картки, на інших «повісили» кредити від мікрофінансових організацій.

Експерт радить пояснювати людям похилого віку про різноманітні варіанти заволодіння їхніми грошима, оскільки найчастіше в хід йде соцінженерія – метод, який дає можливість розговорити людину, втертися в довіру до неї і вивудити необхідну інформацію.

Безумовно, існують інші способи розжитися за чужий рахунок. Поради, як чинити у тих чи інших випадках, розробили фахівці «ПриватБанку». І до них, як нам здається, треба прислухатися.

Як безпечно користуватися банківською карткою?

 

 

    1. Ніколи не записуйте ПІН-код на пластиковій карті: у разі крадіжки або втрати картки сторонні особи можуть без перешкод зняти з неї кошти.
    2. Заблокуйте картку або номер фінансового телефону у разі крадіжки або втрати.
    3. Якщо виїжджаєте за кордон, попередьте банк про те, що збираєтеся використати картку за кордоном.
    4. Користуйтеся карткою у надійних банкоматах (у відділеннях банків, у торговельних центрах). При введенні PIN-коду прикривайте клавіатуру рукою.
    5. При розрахунку в супермаркетах не передавайте картку до рук касиру.

     

  1. Як безпечно користуватися смартфоном?

    1. Встановіть пароль на телефон.
    2. Не передавайте смартфон стороннім особам. Якщо він потрапить до рук зловмисника, той зможе скористатися вашим SMS-банкінгом.
    3. У разі втрати смартфона заблокуйте свій номер телефону і картки. Щоб заблокувати банківську картку, треба зателефонувати до банку. Щоб заблокувати SIM-картку, зверніться до оператора зв’язку.
  2. Як розпізнати шахрая?

 

  1. Ніколи не надавайте інформацію про свою банківську картку третім особам, навіть якщо вони звертаються до вас нібито від імені банку. Банківські працівники ніколи самі не просять клієнтів повідомляти номер банківської картки, термін її дії або ПІН-код картки. Якщо ви зателефонували до банку, співробітник тільки може уточнити кодове слово, щоб допомогти вам вирішити проблему.
  1. Будьте пильні, якщо вам надходять SMS невідомого авторства з проханням надіслати отриманий код або дивний набір команд на інший номер. Швидше за все, це шахрайство. Також не виконуйте на телефоні операцій, суті яких ви не знаєте. Шахраї можуть обманом змусити вас налаштувати переадресацію дзвінків та SMS з вашого номера на чужий. Таким чином, адресовані вам SMS або дзвінки від банку надходитимуть шахраям, які зможуть використовувати їх для доступу до ваших рахунків.
  1. Якщо вам надішлють SMS-повідомлення, лист про виграш, для отримання якого потрібно терміново сплатити податок, мито або ввести свої персональні дані, вас намагаються обдурити шахраї. Щоб уберегти себе від дій шахраїв, зайдіть на офіційний сайт компанії. Там, як правило, завжди розміщують інформацію про розігрування та акції. Ніколи не переказуйте гроші до отримання призу і не поспішайте – розрахунок шахраїв будується на несвідомих і швидких діях людей.

Граємо і вчимося

Національний банк України у партнерстві з іншими фахівцями розробив онлайн-гру «Здолай шахрая». Вся гра побудована на реальних схемах злодіїв, з якими може мати справу кожен споживач фінансових послуг. Це телефонне, банкоматне та кредитне шахрайство, викрадення SIM-картки та багато іншого. Десятки сценаріїв і реальних ситуацій дозволять перевірити, наскільки ви довірливі. Гру можна знайти в інтернеті – на сайтах банківських установ.

До відома

Злочинами у сфері електронних технологій займається Департамент кіберполіції Національної поліції України. За даними цього відомства, цього року по допомогу вже звернулися 48 тисяч людей.

Читайте також: Як отримати кредит не виходячи з дому

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні