П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 28 вересня - Всесвітній день боротьби зі сказом

Цей день в історії: 28 вересня – Всесвітній день боротьби зі сказом

Этот материал также доступен на русском языке
28 вересня – 271-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 94 дні. Цього дня у світі відзначають Всесвітній день боротьби проти сказу, День свободи від голоду, Міжнародний день загального доступу до інформації, Міжнародний день правових знань та Міжнародний день безпечного аборту.

Всесвітній день боротьби проти сказу

Щорічно відзначається 28 вересня, починаючи з 2007 року.

Всесвітній день боротьби проти сказу щорічно проводиться 28 вересня і присвячений дню смерті французького мікробіолога Луї Пастера, який створив першу в історії вакцину від сказу.

Сказ ― особливо небезпечне смертельне інфекційне захворювання, яке викликається вірусом сказу Rabies virus. Сказ попереджувана за допомогою вакцин вірусна хвороба, яка зустрічається у більш ніж у 150 країнах та територіях. За даними ВООЗ, у переважній більшості випадків смерті людей від сказу джерелом інфекції виступають собаки, на яких припадає до 99% усіх випадків передачі сказу людям.

Метою пам’ятного дня є привернення уваги до наслідків цієї хвороби у людей і тварин, підвищення поінформованості про профілактичні заходи та привернення уваги до успішних прикладів боротьби з цим захворюванням.

Що сталося в Україні та світі 28 вересня?

  • 1618 – У Брюсселі відкрито перший у світі ломбард.
  • 1651 — між Богданом Хмельницьким та поляками укладено Білоцерківський світ.
  • 1968 – пісня гурту “Бітлз” “Hey Jude” на дев’ять тижнів очолила американський хіт-парад.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 17 вересня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні