Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатБлагоустрій прибудинкової території багатоквартирного будинку: хто відповідає за порядок

Благоустрій прибудинкової території багатоквартирного будинку: хто відповідає за порядок

Этот материал также доступен на русском языке
Біля кожного багатоквартирного будинку є ділянка землі, яка називається прибудинковою територією. Хто займається благоустроєм та відповідає за порядок на цій території?

Зламалася лавочка у дворі: хто має ремонтувати?

Скажімо, у вашому дворі багатоквартирного будинку зламалась лавочка, заржавіла гойдалка, зруйновано сходи в будинку, стоптано газон. Що робити – самим ремонтувати, власним коштом або можна звернутися до якоїсь інстанції?

Перш за все, ви можете звернутися до органів місцевого самоврядування з листом, адже відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»*, до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, охороною зелених насаджень і водойм, створенням місць відпочинку громадян.

Тож ви можете їх повідомити про те, що потребує ремонту, – вказуєте адресу і який вид ремонту потрібен. Можете звернутися як індивідуально, так і колективно з мешканцями вашого будинку, сусідами, письмово або за телефоном.

Після розгляду вашого звернення лист буде переадресовано на комунальне підприємство, яке займається благоустроєм у вашому місті або селищі. Відповідно до частини 2 статті 15 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», редакція від 09.07.2023 (далі – Закон), підприємство та балансоутримувач забезпечують своєчасний ремонт об’єкта благоустрою.

Ви можете також з листом або заявою звернутися безпосередньо на комунальне підприємство. Після того як буде зроблено ремонт, вам письмово повинні повідомити про вжиті заходи.

***

Важливо знати, що, відповідно до Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів**, до капітального ремонту об’єктів благоустрою населених пунктів належать роботи з обов’язковим урахуванням потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Таким чином, ви також можете звернутися з заявою, якщо у вас в будинку проживають особи, які потребують особливого благоустрою в будинку або у дворі.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» 280/97-ВР від 21.05.1997 (редакція від 16.03.2024) – стаття 30 частина перша підпункт 7 пункт «а».

**Наказ Державного комітету України з питань Житлово-комунального господарства «Про затвердження Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів» № 154 від 23.09.2003 року.

Нове на сайті