Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 26 квітня – що сьогодні потрібно з'їсти, щоб здоров'я...

Свята та прикмети 26 квітня – що сьогодні потрібно з’їсти, щоб здоров’я вистачило на цілий рік

Этот материал также доступен на русском языке
26 квітня в Україні відзначають Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу і Всесвітній день пілотів. Православні вшановують пам'ять священномученика Василя і діви Глафіри Амасійської. Іменини відзначають Петро і Степан. У народному календарі Глафіра Горошниця. У цей день не потрібно робити великі покупки.

26 квітня – яке свято відзначають в Україні

26 квітня мільйони людей у світі відзначають Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу. У нашій країні це офіційний день пам’яті всіх, хто загинув у страшній аварії на ЧАЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року. Сьогодні немає такого місця на Землі, де б не залишила свій слід радіоактивна хмара, заражена Чорнобильською катастрофою, яка облетіла весь світ. У ліквідації наслідків катастрофи було задіяно близько 1 мільйона фахівців, які зазнали руйнівного впливу радіації. Цього дня проводяться урочисті церемонії в пам’ять про ліквідаторів аварії та звичайних людей, які стали її жертвами. 

Також 26 квітня в усьому світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Цей день служить людству нагадуванням про необхідність підтримки постраждалих і продовження досліджень у галузі радіаційної безпеки. 

А ще в багатьох країнах 26 квітня відзначають Всесвітній день пілотів, професіоналів, які не мають і не можуть мати права на помилку, адже несуть відповідальність за збереження здоров’я і життя безлічі пасажирів. Від професійних знань пілотів і рівня їхньої підготовки залежить наскільки комфортним і безпечним буде переліт, тому льотчики постійно розвивають свої навички, вчаться і підвищують кваліфікацію. Вітаємо пілотів із професійним святом! Нехай небо завжди буде до вас прихильним, а на вас чекають тільки м’які посадки та слухняна техніка!

26 квітня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять священномученика Василя, єпископа Амасійського і діви Глафіри Амасійської

Святий Василь служив єпископом Амасії та все життя захищав християнську віру, викриваючи ідолопоклонників і підтримуючи вірян. Одного разу імператор Ліциній запалився пристрастю до служниці своєї дружини Констанції – праведної діви Глафіри. Імператриця допомогла дівчині втекти в Амасію, де її прихистив єпископ Василь. Але коли про це дізнався імператор, він сильно розгнівався і звелів привести до нього Глафіру і Василя. Однак дівчина померла раніше, ніж наказ дійшов до Амасії. Василя ж заарештували і запросили стати верховним жерцем. Єпископ відкинув пропозицію, за це його стратили за наказом імператора.

26 квітня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • робити великі покупки – вони не принесуть радості,
  • витрачати великі суми грошей – загрожує фінансовими втратами в майбутньому,
  • їсти страви з картоплі – до сварок у родині,
  • сваритися з близькими та згадувати старі образи – стосунки зіпсуються надовго,

Цього дня заборонено ображати птахів, косити траву і рубати дерева. Також 26 квітня вважається невдалим днем для одруження і сватання.

Крім того, краще в цей день утриматися від подорожей і далеких поїздок, а також від риболовлі.

Триває Великий піст 2024, тим, хто поститься, належить сухоїдіння.

26 квітня – що заведено робити в цей день

Цього дня до святого Василя звертаються з проханнями про допомогу у важкі моменти. У святої Глафіри просять терпіння, міцного здоров’я, їй моляться за гарний урожай.

У народі вважають, що на Глафіру Горошницю можна садити ранню картоплю і горох. Також цього дня заведено їсти страви з гороху, щоб здоров’я вистачило на цілий рік.  

День вважається особливо вдалим для посіву саме бобових, вважається, що посаджені рослини обов’язково вродяться. 

Також наші пращури 26 березня вшановували перелітних птахів, насамперед ластівок, а зустріч із цим птахом вважали дуже щасливою прикметою. Люди вірили, що якщо ластівка звила гніздо біля будинку, то в ньому неодмінно буде щастя.

26 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • зозуля кукує – погода покращиться;
  • ластівки вже прилетіли – чекайте на багатий урожай;
  • день теплий і сонячний – до рясного врожаю огірків;
  • береза повністю розпустилася – можна садити картоплю;
  • грім гримить – завтра можна йти на город.

26 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Глафіра, Василь, Іван, Микола, Нестор, Петро і Степан.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як реально збільшити пенсію: експерт радить кілька дієвих способів (відео)

Щомісяця зникає 100 тисяч пенсіонерів – шокуючі цифри Пенсійного фонду (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні