Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаГрошіВідомі люди на монетах: Андрій Ромоданов - творець наукової школи нейрохірургів

Відомі люди на монетах: Андрій Ромоданов – творець наукової школи нейрохірургів

Этот материал также доступен на русском языке
Безліч наукових праць Ромоданова, у тому числі кандидатська й докторська дисертації, були присвячені діагностиці та лікуванню черепно-мозкових травм, пухлин та судинних захворювань головного мозку.

Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас із відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Андрій Петрович Ромоданов – відомий український нейрохірург.

Він народився у Лубнах (Полтавщина) у 1920 році, в родині священика. Після закінчення середньої школи вступив до Київського медінституту. Брав участь у Другій світовій: командував спочатку санітарною ротою, а потім – медсанбатом.

Після війни закінчив аспірантуру, був заввідділом Київського інституту психоневрології. 1950 року став завідувачем дитячого відділення Київського НДІ нейрохірургії, а 1964 року очолив цю установу.

Безліч наукових праць Ромоданова, у тому числі кандидатська й докторська дисертації, були присвячені діагностиці та лікуванню черепно-мозкових травм, пухлин та судинних захворювань головного мозку. Особлива увага приділялася епілепсії. Він створив перші в Україні спеціалізовані установи для комплексного лікування епілептиків.

Також Андрій Петрович був автором досліджень з питань діагностики та лікування наслідків та ускладнень вогнепальних черепно-мозкових поранень. Тож сьогодні можна з упевненістю стверджувати, що його праці допомагають рятувати українців, які постраждали від підлого нападу загарбників.

У 1974 році Ромоданов став академіком АМН СРСР. У 1980-ті роки НДІ, який він очолював, став центром міжнародної співпраці з нейроонкохіміотерапії. Ромоданов цілком заслужено вважається творцем наукової школи нейрохірургів в Україні.

Автор 450 наукових праць, із них 24 монографії, 23 винаходи. Підготував 30 докторів і 52 кандидатів наук. Зрозуміло, що саме він був головним нейрохірургом МОЗ УРСР. А ще він був членом виконкому Європейської асоціації нейрохірургів, почесним членом Товариства нейрохірургів США, Чехословаччини, Югославії, Португалії, Іспанії.

Жив і працював Андрій Ромоданов у Києві, тут 1993 року і завершився його земний шлях. З цього року Інститут нейрохірургії АМН України носить його ім’я.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні