Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаРізнеВідомі люди на монетах: Леонід Жаботинський - що відомо про нашого важкоатлета

Відомі люди на монетах: Леонід Жаботинський – що відомо про нашого важкоатлета

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас з відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Відомий український спортсмен, дворазовий абсолютний олімпійський чемпіон з важкої атлетики, чотириразовий чемпіон світу, дворазовий чемпіон Європи, п’ятиразовий чемпіон СРСР, багаторазовий рекордсмен світу. Це все – Леонід Іванович Жаботинський.

Він народився у січні 1938 року в селі Успенка Харківської області. Закінчив два виші – Харківський педінститут і Одеське артилерійське училище. Боксував, займався боротьбою, у важку атлетику прийшов з легкої – штовхав ядро. Його першою значущою перемогою було третє місце на чемпіонаті УРСР (450 кілограмів у триборстві) у 1957 році.

У його списку досягнень багато перемог. Серед них і перемога на Олімпіаді в Токіо (1964 рік) і в 1968 році – на Олімпіаді в Мехіко з повторенням рекорду – 572,5 кілограма. До речі, власна вага Леоніда Жаботинського тоді сягала 180 кілограмів. А розмір взуття був 48-й.

Його спортивними перемогами захоплювався весь світ, зокрема тоді ще не кінозірка Арнольд Шварценеггер. Виявляється, «залізний Арні» вже у 2004 році, працюючи на посаді губернатора штату Каліфорнія (США), запросив Жаботинського у гості і розповів, що ще в 1965 році у Відні до українського важкоатлета несміло підійшов місцевий хлопчина Арнольд і попросив у свого кумира автограф: «З самого дитинства я за тебе вболівав», – зізнався кіногерой героєвіспортсмену.

На жаль, хворів і Леонід Жаботинський – лише у гіршому, прямому значенні цього слова. 1969-го у нього виявили нирковокам’яну хворобу. У київському військовому шпиталі Жаботинського прооперували. Після чотирирічної перерви він повернувся у великий спорт: 1973-го виграв Кубок Збройних сил СРСР і встановив світовий рекорд. 19-й, свій останній. Потім було ще дві операції – перитоніт і травма коліна. Лікарі заборонили Жаботинському піднімати надважкі штанги. Він зайнявся тренерською роботою, у Київському інституті фізкультури захистив кандидатську дисертацію. З 1987-го по 1991 рік служив військовим радником зі спорту на Мадагаскарі.

Восени 2015-го в Запоріжжі у Жаботинського стався перелом ноги. Після операції – мікроінсульт, потім грип, тромбоз кишечника, ще операція. 14 січня 2016 року Леоніда Івановича Жаботинського не стало. Того ж року ім’ям Леоніда Жаботинського було названо у Запоріжжі колишню вулицю Правди. Там же, у Запоріжжі, 2017-го, неподалік мерії Жаботинському поставили бронзовий пам’ятник – на повний зріст (1,93 метра).

Все його життя пройшло на очах у людей, жодних секретів. Лише один маленький нюанс назавжди, мабуть, залишився таємницею. Це стан здоров’я трьох хуліганів, у яких вистачило розуму спробувати пограбувати Леоніда Жаботинського, коли він із дружиною якось пізно ввечері йшов неосвітленою вулицею у Запоріжжі.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні