Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіПро грошове забезпечення тероборони: кому і скільки належить?

Про грошове забезпечення тероборони: кому і скільки належить?

Этот материал также доступен на русском языке
Важливо розрізняти два поняття: територіальна оборона (ТРО) і добровольче формування територіальної громади (ДФТГ).

“Не хочу бути байдужим, тому питаю щодо місцевої бригади тероборони. З початку війни ці хлопці несуть службу з обіцяною зарплатнею. Але пізніше їм сказали, що вони – добровольці, тому права на грошове забезпечення не мають. От і хочеться дізнатися, чи не сидять за їхніми спинами шахраї? Допоможіть розібратися в цій ситуації.

Мешканець села Маяки, Одеська обл.”

В даному випадку важливо розрізняти два поняття: територіальна оборона (ТРО) і добровольче формування територіальної громади (ДФТГ).

Сили ТРО фактично входять до складу Збройних сил України. Тому у питанні грошей особи, які уклали контракт на проходження служби в ТРО, майже нічим не відрізняються від звичайних військовослужбовців.

Як повідомляється на сайті Сил територіальної оборони ЗСУ, сьогодні нарахований мінімальний розмір грошового забезпечення військовослужбовця ТРО має бути на рівні, не меншому за 20 100 гривень.

При цьому нагадується, що додаткові виплати у розмірі 30 тисяч гривень проводяться тільки при виконанні бойових (спеціальних) завдань на підставі бойових (спеціальних) наказів (розпоряджень). Відповідно, виплата у розмірі до 100 тисяч гривень здійснюється тільки тим, хто бере безпосередню участь в бойових діях у визначених районах.

Своєю чергою ДФТГ – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян, які проживають в межах території відповідної територіальної громади. Добровольці ДФТГ не є військовиками, хоча і підпорядковуються командиру найближчого батальйону ТРО.

Ось ті, хто підписав контракт на службу в ДФТГ, на практиці грошового забезпечення не отримують. Ці формування мають забезпечуватися коштом територіальної громади.

Як роз’яснюють в ГО «Юридична сотня», члени ДФТГ, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони, не отримують грошового забезпечення, адже відповідний порядок відсутній. Натомість, відповідно до Кодексу законів про працю, за цими особами зберігається виплата заробітної плати на той час, поки вони виконують свій обов’язок.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні