П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаРізнеВідомі люди на монетах: Іван Айвазовський - родом з України

Відомі люди на монетах: Іван Айвазовський – родом з України

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас з відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Один із найбільших у світі художніх музеїв «Метрополітен-музей» (Нью-Йорк, США) змінив підписи під картинами всесвітньо відомого художника – портретиста, баталіста, мариніста Івана Костянтиновича Айвазовського.

Відтепер тамтешні мистецтвознавці вважають, що він не є російським художником, а «українським художником з Автономної Республіки Крим». А у 2017 році на честь 200-річчя від дня народження цього великого українця Національний банк випустив пам’ятну монету.

Народився Іван Айвазовський у Феодосії, при народженні його звали Ованес Айвазян (вже потім, після русифікації – Іван Айвазовський). Родом він був з вірменської родини, яка переселилася 1812 року до Криму з Галичини.

Ще змалку любив самоварним вугіллям розписувати стіни будинків. Причому так уміло, талановито, що градоначальник відправив його вчитися до Сімферополя, до гімназії – там живопис викладали. Потім з 1833-го по 1837 рік навчався в Академії мистецтв (Петербург).

Вже ставши маститим живописцем, багато подорожував за кордоном, працював у Неаполі, Римі, Соренто, Парижі, Лондоні, Амстердамі. У 1845 році султаном Османської імперії був запрошений до Стамбула. Протягом кількох наступних десятиліть різні правителі цієї імперії вісім разів запрошували його до Стамбула – писати картини на замовлення. У Музеї імперії у стамбульському палаці «Долмабахче» виставлено 30 робіт Айвазовського.

Ще кілька цифр: за своє життя (помер у 1900 році) Іван Костянтинович став автором понад шести тисяч робіт – картин, малюнків, акварелей. Він брав участь у більш ніж 120 виставках, понад половина з них були персональними. А ось що складно перерахувати, то це кількість музеїв на усіх континентах, прикрасою колекцій яких є роботи Айвазовського.

«Моя адреса – завжди у Феодосії» – написав Айвазовський у листі до свого друга, засновника Третьяковської галереї Павла Третьякова. І ось вам парадокс: у липні 2016 року російські окупанти у галереї Феодосії імені Айвазовського вкрали 38 його робіт і вивезли їх до московської галереї імені Третьякова.

«Не роби зла, і тебе не спіткає зло», – сказано в Біблії.

Валерій Боянжу, Херсон — Одеса

P.S.Наприкінці жовтня – початку листопада минулого року, коли російські “асвабадітєлі” вже фактично сиділи на валізах, вони зайнялися “визволенням” обласного Художнього музею мого рідного Херсона від експонатів. Чотири доби кілька десятків “людей” невпинно завантажували фури, що під’їжджали одна після одної. Щодо робіт Айвазовського, то в Херсоні була його картина олією “Вигляд міста Одеси. 1846 рік”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні