Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіЯкі пам'ятники в Україні підуть під знесення: до держреєстру внесено зміни

Які пам’ятники в Україні підуть під знесення: до держреєстру внесено зміни

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно до державного реєстру пам'яток культурної спадщини національного значення було внесено зміни. Згідно з постановою уряду, з реєстру вилучили пам'ятники радянським і російським діячам. Які саме і що це означає?

Таке рішення було ухвалено урядом згідно із законодавством нашої країни. Раніше пам’ятники радянського минулого перебували під захистом держави, і для їх зносу були потрібні законні підстави. Тепер, після вилучення цих об’єктів з державного реєстру, пам’ятники російським та радянським діячам більше не належать до культурної спадщини, а отже, не охороняються державою.

Їх подальшу долю вирішуватимуть органи місцевого самоврядування. За рішенням місцевої влади, такі пам’ятники можуть бути демонтовані або перенесені:

  • у Києві – пам’ятник Пушкіну на Берестейському проспекті, пам’ятник Щорсу на бульварі Тараса Шевченка, могилу генерала Ватутіна у Маріїнському парку, монітор «Залізняків» (корабель-спостерігач) на вулиці Електриків, пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською;

  • у Житомирі та Харкові – пам’ятники Пушкіну;

  • в Одесі – Пушкіну і князю Воронцову;

  • в Ізмаїлі (Одеська область) – полководцю Суворову;

  • у Херсоні – адміралу Ушакову;

  • в Ужгороді – пам’ятник «Україна – визволителям»;

  • у Луганську – меморіальний комплекс «Борцям революції».

Ірина Сорокіна

ПОКИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР. У Києві пам’ятник Пушкіну на Берестейському проспекті вже демонтовано.

*На виконання законів «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні й заборону пропаганди їх символіки» і «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні