Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаРізнеВідомі люди на монетах: Георгій Вороний - математик з Чернігівщини, який зумів...

Відомі люди на монетах: Георгій Вороний – математик з Чернігівщини, який зумів випередити свій час

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас із відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Видатний український вчений Георгій Феодосійович Вороний – математик, роботи якого знаходять застосування і у наші роки в наукових і практичних дослідженнях.

Він народився 1868 року у містечку Журавка (нині Чернігівська область). Його нестандартні математичні здібності проявилися ще у гімназичні роки. Потім – математичне відділення Петербурзького університету. Закінчивши його курс, чудово склав іспити, і йому запропонували залишитися при університеті для здобуття професорського звання. У 1894 році захистив дисертацію і був призначений у Варшавський університет. Через три роки – ще одна дисертація.

Георгій Вороний став помітною фігурою в науковому світі Європи в 1904 році звернув на себе увагу його виступ з двома доповідями на Міжнародному конгресі математиків у Гейдельберзі. У 1907 році Георгія Вороного Російською академією наук було обрано членом-кореспондентом з фізико-математичного відділення.

На превеликий жаль, проживши лише 40 років, у 1908 році він пішов з життя від важкої форми жовчнокам’яної хвороби.

Понад століття минуло з того часу, але всупереч часу роботи українського математика Георгія Вороного згадують дедалі частіше.

Результати його наукової діяльності у створенні нових математичних напрямів використовуються в електроніці, інформатиці, фізиці, кристалографії, астрономії, комп’ютерній графіці, астрофізиці, хімії, мікробіології, хімічній інженерії, офтальмології і навіть при вирішенні проблем штучного інтелекту.

Симпозіуми, присвячені практичному застосуванню так званої діаграми Вороного у перерахованих вище галузях науки і техніки регулярно організовує і проводить у різних країнах світу Дослідницький центр Вороного, розташований у Сеулі (Республіка Корея). У цих заходах беруть участь фахівці із країн Європи, США, Канади, Японії, Китаю, Нової Зеландії, країн Південної Америки.

Наша довідка

Цю розповідь про Георгія Вороного не можна завершити, не згадавши його сина Юрія Вороного.

Він народився у тій же Журавці, що і його батько, у 1896 році. В історію Юрій Вороний, доктор медичних наук, професор, увійшов як хірург, який вперше у світі пересадив людську нирку.

1930 року у відділенні хірургії Харківського медінституту Юрій Георгійович провів експериментальну операцію з пересадки нирки на тварині. А у квітні 1933-го, коли вже працював у Херсоні, він пересадив нирку донора людині. Проте за дві доби пацієнтка померла. Було зроблено висновки про несумісність груп крові, про необхідність попереднього охолодження донора і багато інших.

«Досвід – син помилок важких» дав можливість через 21 рік, у 1954 році, здійснити першу успішну пересадку нирки: це зробив американець Джозеф Мюррей. А піонеромпершопрохідником у цій галузі медицини був і назавжди залишається український хірург Юрій Георгійович Вороний.

Валерій Боянжу, Херсон Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні