Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіЕнергодар: тут проходив фестиваль найдобріших театрів світу

Енергодар: тут проходив фестиваль найдобріших театрів світу

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти і місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про Енергодар, де розташована Запорізька атомна станція, до подій на якій прикуто увагу всього світу.

Назву місту дала дитина

Енергодар розташований у Запорізькій області, на лівому березі Дніпра і був заснований у 1970 році. Саме тоді було закладено перший гранітний камінь на піщаному пагорбі на перехресті доріг при в’їзді до майбутнього міста. Це місце також було обрано для будівництва найбільшої в Україні Запорізької атомної станції.

Спочатку це було невелике селище, яке два роки не мало власної назви. За однією з версій, назву Енергодар запропонував хлопчик із міста Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, за іншою – назву обрали після експериментів з популярними за радянських часів іменами міст. У 1985 році селище здобуло статус міста.

Енергодар було побудовано на піщаному березі Каховського водосховища, і тому для його озеленення довелося завозити чорнозем. Просто до міста було прорито канал, а поряд збудовано набережну, яка стала центром відпочинку городян.

У 1981 році почали будувати Запорізьку атомну станцію, для чого було збудовано два заводи – нестандартного обладнання і спеціальних будівельних конструкцій. Вже за рік було розпочато монтаж реактора першого енергоблоку ЗАЕС. Саме тоді вперше у вітчизняному енергобудівництві купол реактора було складено на землі і встановлено краном лише за один підйом. Будівництво останнього, шостого, енергоблоку було завершено у 1993 році, і Запорізька АЕС стала найбільшою у Європі.

Однак Енергодар відомий не лише своєю станцією. З 1992 року тут проходив міжнародний театральний фестиваль «Добрий театр», у якому брали участь колективи з Литви, Болгарії, Швейцарії, Німеччини, Іспанії, Франції. Головний приз фестивалю – «Срібний дзвіночок» – присуджували за найдобрішу виставу.

Окупанти влаштували ядерний шантаж

Буквально з перших днів повномасштабної війни російські війська щосили рвалися до Енергодару. У місті працювали російські диверсанти, котрі намагалися захопити стратегічні об’єкти. Протистояли окупантам не лише українські війська, а й мешканці міста – вони намагалися зупинити колони загарбників ще на трасі, на підході до міста. Але сили були нерівними, і з початку березня 2022 року Енергодар перебуває в окупації.

У квітні минулого року через обстріл на Запорізькій АЕС виникла пожежа. При цьому загарбники не допустили українських підрозділів служби надзвичайних ситуацій, щоб боротися з вогнем. Третій енергоблок довелося від’єднати від єдиної енергосистеми, а росіяни захопили весь майданчик, на якому розташовано АЕС. Чотири дні окупанти утримували персонал станції як заручників. Тоді ж росіяни висадили у повітря кілька боєприпасів просто на території станції, поряд з першим енергоблоком.

Наша країна зажадала повної демілітаризації станції та повернення її під управління українського «Енергоатому», проте росіяни відмовляються від цього, бажаючи зберегти один із останніх своїх козирів для шантажу.

Нове на сайті