Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можуть у Пенсійному фонді змінити дату виплати пенсії на прохання пенсіонера

Чи можуть у Пенсійному фонді змінити дату виплати пенсії на прохання пенсіонера

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсію в Україні виплачують у період з 4 по 25 число місяця, за який виплачується пенсія, а дату виплати встановлюють ще за призначенням пенсії. Чи можна щось змінити?

«Я звернувся до районного управління Пенсійного фонду з проханням, щоб мені перенесли дату виплати пенсії на першу половину місяця. На це мені відповіли, що дату виплати встановлює банк».

Михайло Іванович, м. Одеса

Чи можна змінити дату виплати пенсії?

Виплата пенсії здійснюється відповідно до затверджених графіків і залежить від низки чинників. Пенсію в Україні виплачують в період з 4 по 25 число місяця, за який виплачується пенсія. Тобто пенсія за квітень виплачується в квітні, пенсія за травень – в травні тощо.

Дата виплати пенсії встановлюється безпосередньо під час призначення пенсії залежно від статусу пенсіонера і зазвичай не змінюється, навіть якщо змінюється статус.

Першочергове право на виплати пенсії мають:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни;

  • учасники бойових дій;

  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

  • члени сімей загиблих.

Потім йдуть звичайні пенсії за інвалідністю і пенсії за віком для громадян, які не працюють. В останню чергу встановлюються дати виплати для працюючих пенсіонерів.

При цьому графік виплати пенсії через підприємства поштового зв’язку встановлюється з урахуванням територіальних ділянок. Своєю чергою дата отримання пенсії через установи банків визначається відповідно до графіка перерахування коштів до банку з урахуванням рівномірного розподілу пенсійних коштів. Зарахування коштів банками на поточні рахунки пенсіонерів здійснюється не пізніше наступного робочого дня після їх надходження від органів Пенсійного фонду.

За таких обставин в Пенсійному фонді дуже рідко йдуть назустріч і переглядають дату виплати пенсії на прохання пенсіонера. Звісно, якщо мова не йде про пріоритетні категорії, зазначені вище. Але говорити, що графік виплати встановлюється банком, з огляду на зазначене, не дуже вірно.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні