Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаПільгиХто має право на пільги при користуванні громадським транспортом – роз'яснення юриста

Хто має право на пільги при користуванні громадським транспортом – роз’яснення юриста

Этот материал также доступен на русском языке
Зростання цін на продукти харчування і ліки відчутно позначається на гаманцях пенсіонерів і людей з інвалідністю. Багатьом із них належаться пільги на проїзд у міському і приміському транспорті, що є суттєвою допомогою.

Наша читачка Г.М. Сусь із Луцька пише:

«Я – інвалід II групи загального захворювання, мені 73 роки, мій чоловік – інвалід I групи. Раніше ми їздили рейсовим автобусом до села безкоштовно, а з 2023 року зробили ОТГ і позбавили нас пільги. Невже це можливо, чи це ми таке заробили на старості?».

Справді, для певних категорій населення військових, людей з інвалідністю та багатодітних сімей безкоштовний проїзд у громадському автотранспорті передбачено українським законодавством. У Законі «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» сказано, що особи з інвалідністю І та ІІ груп мають право на безоплатний проїзд у міському і приміському пасажирському транспорті, крім таксі.

Однак кожна територіальна громада має право встановлювати свій перелік пільгових категорій на проїзд у транспорті, залежно від можливостей її бюджету.

У 2024 році в Луцьку на безкоштовний проїзд у приміському громадському транспорті мають право особи з інвалідністю дитинства І та ІІ груп, з інвалідністю за зором, з інвалідністю опорно-рухового апарату, за умови пред’явлення відповідного посвідчення або електронного квитка. Інвалідів загального захворювання, яким ви є, у цьому переліку, на жаль, немає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні