Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДаєте гроші в борг? Оформлюйте розписку!

Даєте гроші в борг? Оформлюйте розписку!

Этот материал также доступен на русском языке
Вирішили позичити гроші знайомим або родичам? Як зробити це правильно, щоб не набути собі потім проблем.

Договір позики та його деталі

Згідно зі статтею 1046 Цивільного Кодексу (ЦК), за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей і такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей.

Гроші – ваша власність. Тож не соромтесь письмово укласти позику.

  1. Якщо ви позичаєте гроші у валюті, візьміть довідку з банку щодо офіційного курсу гривні до іноземної валюти, наданого Національним банком України станом на дату позики. Це допоможе вам визначитися, скільки ви можете отримати в гривні, якщо боржник саме так вирішить віддавати борг.
  2. Обов’язково візьміть боргову розписку. Це основний документ, який підтвердить те, що ви позичали гроші. В ньому важливо вказати дату укладання розписки, дату повернення грошей, суму цифрами та прописом. Усі нюанси позики прописуйте в розписці. Обов’язково вкажіть паспортні дані того, хто у вас позичає гроші і на яких умовах відбудеться повернення грошей.

Запросіть свідків або йдіть до нотаріуса

Письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладання договору, але й факту передачі грошей. Тобто для подання позову до суду цей документ надзвичайно важливий.

  • Ви можете розпискою встановити розмір відсотків або інші умови позики.
  • Договір позики є укладеним з моменту передачі грошей, про це обов’язково важливо вказати в розписці. Розписка повинна обов’язково мати такі слова, як «боргова», «позичила», «позика», «заборгованість».
  • Під час розписки обов’язково запросіть свідків, щоб вони могли підтвердити те, що у вас позичили гроші. Можете завірити документ нотаріально.
  • Якщо ваш боржник борг не віддав, на прохання не реагує, ховається від вас, міняє номери телефонів, звертайтесь до суду з позовною заявою про примусове стягнення боргу.

В суді ви можете заявити про компенсацію моральної шкоди у зв’язку з проблемами, які виникли, тому що борг вам не віддали вчасно. Можете також покласти на боржника судові витрати.

 Необхідно знати

Якщо ви позичили гроші родині і їх не повертають, можете стягувати з них борг солідарно. Це можливо, оскільки на момент виникнення боргових зобов’язань вони перебували в шлюбі.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні