Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВажкість у ногах і біль в серці: несподівані ознаки допоможуть дізнатися про...

Важкість у ногах і біль в серці: несподівані ознаки допоможуть дізнатися про появу підвищеного холестерину

Этот материал также доступен на русском языке
Ми не завжди можемо зрозуміти, що рівень холестерину підвищився. Цей процес може роками протікати непомітно, при цьому завдаючи серйозної шкоди серцю та судинам.

Чому виникає порушення ліпідного обміну і кому воно загрожує, розповів терапевт Дмитро Барабанов.

 Що це за патологія?

Патологічний стан, що розвивається при підвищенні рівня загального холестерину у крові (показник понад 5 ммоль/л), називається гіперхолестеринемією. Небезпека патології в тому, що найчастіше вона протікає безсимптомно, викликаючи поступове ущільнення стінок артерій і звуження їх просвіту, що призводить до порушення кровопостачання і розвитку грізних захворювань серцево-судинної системи: гіпертонії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту.

Ця патологія буває первинною (спадковою) або вторинною (набутою). Також розрізняють три ступені концентрації холестерину в крові: легку (у межах 5-6,4 ммоль/л), помірну (6,5-7,8 ммоль/л) та виражену (понад 7,9 ммоль/л).

Що визначає якість холестерину?

Холестерин – це віскоподібна речовина, яка належить до категорії ліпідів (жирів) і є компонентом усіх клітин організму, беручи участь у синтезі клітинних мембран, гормонів, вітаміну Д та жовчних кислот. Близько 80 відсотків холестерину виробляється печінкою і близько 20 відсотків надходить з їжею (тваринними жирами).

Як правильно знижувати холестерин: чи потрібно повністю позбуватися його.

При цьому холестерин пересувається по кровоносних судинах лише у поєднанні з жирами, білками та іншими допоміжними речовинами, – такі комплекси називаються ліпопротеїнами. Їх склад визначає «якість» холестерину.

«Поганий» холестерин визначають ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ). Вони містять мало білків і багато жирів і відкладаються на стінках судин як небезпечні атеросклеротичні бляшки.

«Хороший» холестерин визначають ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ). Вони містять багато білка, збирають поганий холестерин і транспортують його в печінку, де він розщеплюється і використовується організмом.

Показник загального холестерину (ЗХС) складається із показників ЛПНЩ та ЛПВЩ. Навіть невелике перевищення його норми призводить до розвитку гіперхолестеринемії та пов’язаних з нею ризиків для здоров’я.

У чому причина розвитку патології?

До виникнення гіперхолестеринемії найчастіше призводять дві основні причини: це генетичні аномалії та системні похибки в раціоні (надлишок калорій, переважання в меню жирних і рафінованих продуктів). Також винуватцями порушення обміну холестерину можуть бути деякі хронічні захворювання (цукровий діабет, гіпотеріоз, гломерулонефрит), застій жовчі, нервова анорексія і прийом низки ліків (зокрема, гормональних препаратів, бета-блокаторів, імунодепресантів).

Додатковими факторами ризику вважають вік – понад 45 років, наявність гіпертонії та зайвої ваги, куріння і зловживання алкоголем, сидячий спосіб життя, хронічний стрес.

На що звертати увагу?

Найчастіше патологія протікає без яскраво виражених симптомів і виявляється під час профілактичних обстежень або звернення до лікаря з інших приводів.

Іноді ознаками порушень ліпідного обміну стають:

  • поява маленьких жовтих жировиків (ксантелазм) на повіках та бугристих відкладень холестерину (ксантом) на ліктях, колінах та пальцях;

  • поява сірого кільця навколо рогівки очей;

  • біль у суглобах;

  • важкість і больові відчуття в ногах навіть при незначному фізичному навантаженні;

  • відчуття дискомфорту і біль у ділянці серця (стенокардія).

Як вчасно виявити недугу?

Щоб не пропустити порушення обміну холестерину (особливо, якщо присутня хоча б пара факторів ризику), потрібно щорічно робити ліпідограму – комплексний біохімічний аналіз крові, що дозволяє виявити порушення ліпідного обміну в організмі і оцінити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

У боротьбі з будь-яким ступенем патології важливу роль відіграють дієта і корекція способу життя. При помірній та вираженій формах гіперхолестеринемії додають прийом лікарських препаратів, які підбираються лікарем індивідуально для кожного пацієнта.

Допоможе дієта

Для зниження високого рівня холестерину важливо дотримуватися дієти: максимально скоротити вживання яловичини, свинини, баранини, жирної молочки, яєць, субпродуктів, маргарину, ковбаси, майонезу, кондитерських виробів.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні