Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно лікувати нежить у дитини

Як правильно лікувати нежить у дитини

Этот материал также доступен на русском языке
Респіраторні шляхи дорослих відрізняються від дитячих. У малюків вони вузькі та еластичні, а також недостатньо захищені імунною системою. Сукупність цих факторів призводить до частого розвитку у малюків ГРВІ, основним проявом якого є нежить.

Причиною виникнення можуть бути віруси, бактеріальні та грибкові агенти, а також алергічні реакції. Короткі та вузькі носові ходи стають причиною перекриття носового дихання при перших ознаках запального процесу, що призводить не тільки до дискомфорту, але й неможливості правильного харчування, якщо йдеться про немовля. Немовля може смоктати пляшечку або материнські груди, не перериваючи процес дихання, проте у разі нежиті він змушений дихати ротом. Процес годівлі через це сильно розтягується в часі і не має достатньої ефективності.

Як протікає ГРВІ у дітей

Для нежитю характерно кілька стадій розвитку:

  1. Продромальний період. Судини у слизовій оболонці носа звужуються, що призводить до тимчасової ішемії та сухості. Виникає відчуття сверблячки в носі, дитина чхає, може часто терти носа. На цьому етапі захворювання схоже на алергійну реакцію на пилок. Триває кілька годин, поступово переходячи до наступної стадії.
  2. Катаральний період. Починається з моменту приєднання виділення великої кількості прозорого виділення. На цьому етапі часто порушується загальний стан, що посилюється при розвитку набряку носа. Судини слизової оболонки розширюються, призводячи до закладеності. У деяких дітей виникає відчуття періодичного закладання вух. У цей час лікарі рекомендують використовувати судинозвужувальні препарати, що впливають на патогенез набряку та нівелює його прояви. В Аптеці Доброго Дня представлено безліч варіантів ліків цієї групи, дозування яких підходить для застосування у дитячому віці. Уся стадія займає кілька днів.
  3. Період одужання. Поступово набряклість пропадає, загальний стан нормалізується, і з’являється густе виділення. Може тривати кілька днів, після чого симптоми зникають.

У маленьких дітей симптоматика нежиті викликає занепокоєння, загальну млявість та дратівливість. Відсутність носового дихання заважає нормальній життєдіяльності, і батьки ставлять за мету максимально прискорити процес одужання. Однак не варто займатися самолікуванням – зверніться до педіатра, який встановить точний діагноз і призначить відповідне вашому малюку лікування, а призначені препарати ви можете замовити на сайті аптеки АДД.

Як правильно лікувати нежить у дитини

Недостатньо застосовувати судинозвужувальні ліки, оскільки вони не впливають на етіологію захворювання та не прискорюють елімінацію вірусу. Необхідно здійснювати кілька послідовних процедур:

  • прибрати набряклість і дочекатися відновлення вільного дихання;
  • промити порожнину носа сольовим розчином, щоб видалити залишки виділень;
  • ввести в ніс прописані педіатром етіотропні препарати.

Промивати ніс шприцом або спринцівкою заборонено через особливості будови носоглотки у малюків. Напору вистачить, щоб інфекція вимилася в ротоглотку та потрапила до слухової труби, внаслідок чого з’являється ризик розвитку отиту. Також не слід застосовувати судинозвужувальні без призначення лікаря, оскільки при постійному перевищенні дозування може розвинутись залежність та хронічний набряк. Загальне правило – жодні подібні краплі не застосовуються довше за п’ять днів.

Нове на сайті