Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому потрібно боротися із червоточинами на яблуках?

Чому потрібно боротися із червоточинами на яблуках?

Этот материал также доступен на русском языке
Найчастіше садівники під час збирання яблучного врожаю зіштовхуються із червоточинами на плодах. Вже довгі роки в народі існує думка, що червоточина – головна ознака свого врожаю, вирощеного власними руками та екологічного. А головне, без усякої там хімії! Але мало хто знає: дірки в яблуках небезпечні.

У чому небезпека червоточин?

Червоточини з’являються через шкідників. Наявність червоточини – ознака пошкодженого плода. І тоді «екологічно чисте» яблуко стає непридатним для вживання та просто небезпечним для людського організму.

Якщо яблуко уражається шкідником, у всіх рослинних тканинах запускаються дегенеративні процеси. Крім того, у червоточинах шкідники можуть залишати яйцекладки, в яких з’являтимуться личинки.

«Нічого страшного, подумаєш, з’їли одне червиве яблуко. Адже це все природне, перевариться!». Саме так думає багато хто. Але головна небезпека полягає в особливостях шкідника, який вражає яблука. Найчастіше яблука вражає плодожерка.

Що за шкідник такий – плодожерка?

Це метелик із сімейства листовійки. Харчується садовими культурами, завдаючи їм величезної шкоди. Відрізняється стрімким розмноженням, дуже швидким розвитком та плодючістю. Саме з цих причин боротьба з плодожеркою часто не може увінчатися успіхом.

При вирощуванні яблук, персиків, абрикосів, груш, слив та інших культур в агропромислових масштабах обов’язково проводяться проби на наявність зараження плодожеркою. Якщо на деревах виявляються плодожерки, всі плоди, що знаходяться поблизу, знищують.

Плодожерки, потрапляючи в організм людини, можуть викликати симптоми отруєння (іноді яскраво вираженого). Не варто забувати і про те, що комаха може бути інфікована, що також завдає шкоди здоров’ю. Відомі випадки поступової інтоксикації, коли шкідники, що потрапляють в організм людини, сприяли руйнуванню бактеріальної мікрофлори.

Як боротися з плодожеркою?

Хімія, яка іноді використовується в агропромислових комплексах, – не найкращий варіант. Пестициди минулого століття можуть накопичуватися в плодах та ґрунті, а також вони токсичні для людини.

Щоб не зіпсувати екологічну чистоту яблук та захиститись від нашестя плодожерки, експерти рекомендують проводити обробку яблунь інсектицидами нового покоління.

Чим відрізняються інсектициди нового покоління?

При розробці таких інсектицидів використовують спеціальні компоненти, які не накопичуються в плодах, а розпадаються протягом нетривалого часу.

При цьому деякі види сучасних інсектицидів мають унікальну дію: вони знерухомлюють шкідників, позбавляючи їх здатності харчуватися і розмножуватися.

Наприклад, у продажу є інсектицид нового покоління природного походження «Проклейм» для захисту яблуні, винограду та овочевих культур від гусениць лускокрилих шкідників.

Або «Каліпсо» – ефективний проти багатьох комах, які шкодять овочевим та фруктовим культурам, у тому числі, плодожерки.

Таким чином, своєчасне використання інсектицидів нового покоління дозволить уникнути появи плодожерки, а головне – захистити врожай та власний організм.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як доглядати за геранню.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні