П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк доглядати за пеларгонією, щоб вона рясно цвіла?

Як доглядати за пеларгонією, щоб вона рясно цвіла?

Этот материал также доступен на русском языке
Герань (пеларгонія) - рослина, яка росте просто неба і в приміщенні. Воно привертає увагу різнокольоровими кулястими суцвіттями, які довго не в'януть і не обсипаються. Різьблене листя на стеблах створює фон для строкатих кулястих бутонів.

Вибір горщика та ґрунту

Виростити герань у домашніх умовах досить просто. Для того, щоб пеларгонія пишно цвіла, вона повинна рости в грунті із середнім рівнем родючості. Поживні ґрунти спровокують активне зростання зеленої маси, через що кущ втратить декоративність. Що стосується горщика, то він може бути з будь-якого матеріалу, головне, щоб на дні був дренаж з битої цегли або керамзиту.

Освітлення та температура

Герань надзвичайно світлолюбна. Це одна з небагатьох квітучих кімнатних рослин, яку можна залишати під цілеспрямованими променями сонця, і йому від цього буде тільки краще. Слабке освітлення призведе до того, що кущ стане рідкісним і мізерноквітучим. Садівники рекомендують періодично обертати горщик із пеларгонією навколо своєї осі, щоб кущ розвивався рівномірно. Пізньої осені та взимку, коли світловий день стає коротким, герань необхідно досвічувати за допомогою ламп, інакше листя почне тьмяніти.

Пеларгонія чудово адаптується до наших кімнатних умов. Влітку температурні позначки можуть коливатися в межах 20-25 ° C, а взимку – 10-15 ° C. Оберігайте кущик від протягу.

Полив та зволоження повітря

Герань добре почувається при регулярних поливах. Головне, не перестаратися, щоб не допустити заболочування ґрунту. Також уникайте потрапляння вологи на зелень. Поливати квітку краще очищеною або просто відстояною водою, але підійде дощова. Під час періоду спокою режим поливу скорочують удвічі. Зволожувати кущ не потрібно, тому що пеларгонія любить сухе повітря.

Підживлення

Рослину підгодовують у період із середини весни і до кінця осені з періодичністю раз на півмісяця. Для цього краще користуватися підживленням у рідкому вигляді. Але спеціальних добрив можна й не купувати. Герань позитивно відноситься до йодистого розчину. Подібна поживна суміш забезпечить рослині довге та яскраве цвітіння. Щоб її приготувати, вам знадобиться літр води та одна крапля йоду. Кожному екземпляру достатньо лише 50 мг такого розчину за раз. Вносити суміш необхідно дуже обережно, по стінках горщика. Будь-які перевищення  призведуть до того, що корінь культури просто згорить. Щодо органіки, то вона для герані протипоказана.

Обрізка

До обрізки герані приступають восени. Підрізайте стебла таким чином, щоб на кожному залишилося по 6-7 листів. Також обов’язково видаляйте пагони, які ростуть не від кореневої розетки, а з листових пазух. Іноді буває, що після виходу з періоду спокою пеларгонія починає дуже активно зростати і швидко розростається. У такому разі рослину можна обрізати повторно, залишаючи на кожній гілочці по дві-три бруньки. При цьому викидати пагони зрізані зовсім не обов’язково. Їх можна розмножити живцюванням, після чого розсадити по персональних ємностях. Перші два зимові місяці є найменш сприятливими для обрізки пеларгонії. Навесні, щоб сформувати компактніший і пухнастий кущик, можна прищипнути пагони над 4 або 5 листом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні