Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаЄ водомір: чому доводиться платити за зайві куби?

Є водомір: чому доводиться платити за зайві куби?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато залежить від ситуацій, і вони описані у статті 10 закону.

«Чи законно «Іллічівськводоканал» до моїх показань лічильника додає ще якісь куби? Живу у багатоквартирному будинку. Говорять, що надлишки розкидають по квартирах.
Володимир Георгійович, м. Чорноморськ, Одеська обл.

Відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» № 2119-VIII від 22 червня 2017 року (у редакції від 1.05.2021 р.), усі багатоквартирні будинки мають бути оснащені загальнобудинковими приладами обліку.

Загальнобудинковий лічильник – це вузол комерційного обліку, а індивідуальний лічильник – це вузол розподільного обліку.

Якщо раніше основними були показання індивідуальних (квартирних) лічильників, то тепер вони використовуються для пропорційного розподілу показань загальнобудинкового вузла обліку. Але все залежить від ситуацій, і вони описані у статті 10 зазначеного закону, яка має назву «Розподіл обсягів комунальних послуг між споживачами».

  • Якщо жодне приміщення у будівлі не оснащене індивідуальними лічильниками води: загальний обсяг спожитої води розподіляється між споживачами пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами.
  • Якщо у квартирах встановлені індивідуальні лічильники, але не у всіх мешканців будинку: спочатку підсумовуються обсяги води, використаної мешканцями квартир, обладнаних приладами обліку. Цей показник віднімається із загального обсягу, зафіксованого будинковим лічильником. Отримана різниця розподіляється між споживачами, чиї квартири не обладнані лічильниками, пропорційно до кількості людей, які користуються такими послугами. Тобто в цьому випадку споживачі, які мають індивідуальні лічильники, платять лише за їх показаннями.
  • Якщо всі мешканці будинку мають квартирні лічильники: загальний обсяг споживання в будинку розподіляється між мешканцями відповідно до показань індивідуальних приладів обліку. Якщо виникає різниця між показаннями на загальнобудинковому лічильнику та сумою показань усіх квартирних приладів, вона розподіляється між споживачами згідно з методикою, затвердженою Міністерством регіонального розвитку*.

Мабуть, у вашому будинку індивідуальні лічильники є у всіх. Раніше «надлишки» покривалися підприємствами комунальних послуг власним коштом. Але з 2017 року, коли було прийнято новий Закон «Про житлово-комунальні послуги», концепція змінилася: відповідальність за виток води з внутрішньобудинкових мереж через їхній незадовільний стан переклали на співвласників багатоквартирного будинку. Основна думка законодавців зводиться до наступного: якщо мешканців будинку не влаштовують рахунки на оплату, вони самі повинні подбати про стан внутрішньобудинкових комунікацій та економно користуватися водою.

За що платимо?

При визначенні обсягів споживання води у багатоквартирному будинку та нарахуванні оплати не враховується вода, яка була використана на загальнобудинкові потреби, наприклад – полив газонів, прибирання місць загального користування. У багатоквартирному будинку, за правилами, є відгалуження на полив і має бути встановлений окремий лічильник. Витрата води за таким лічильником, згідно з Наказом Міністерства з питань ЖКГ України №190 від 27 червня 2008 року, входить в оплату за обслуговування будинку та прибудинкової території.

* Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України «Про затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі (багатоквартирному будинку) комунальних послуг» № 315 від 22.11.2018 року.

Нагадаємо, ми писали, що буде з цінами на воду, газ, світло та тепло.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні