Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаРізнеЯк склалася доля українців, які 58 років тому водрузили над Києвом наш...

Як склалася доля українців, які 58 років тому водрузили над Києвом наш прапор

Этот материал также доступен на русском языке
У ніч на 1 травня далекого 1966 року двоє товаришів по робочому гуртожитку над головним корпусом Київського «наргоспу» (інститут народного господарства) встановили на флагштоку синьо-жовтий прапор. Стаття Кримінального кодексу в обох була та сама: антирадянська агітація і пропаганда.

З чого все почалося?

На ті часи така подія – щось із області неможливого. Ну просто чеховське «Цього не може бути, тому що не може бути ніколи». Синьо-жовтий прапор над будинком, та ще й у столиці радянської України! Зазначу, що тоді й такого терміну не було – «синьо-жовтий». Кольори Незалежності України зневажливо називали «жовто-блакитними». До речі, і зараз багато хто в нашій країні, щоправда, вже зовсім в іншому тоні називають наш прапор «жовто-блакитним». Це не так: у Конституції України сказано, що наш прапор «синьо-жовтий». Та й наука геральдика вчить, що кольори прапора читаються зверху вниз. Щоправда, в ерефії, де мізки, та й все інше шкереберть, задом наперед, кольори прапора, схоже, слід перелічувати знизу нагору. «Красний, Голубой, Бєлий» – ось і вийде «КГБ». Цей «КГБ» і став на вуха, коли стало відомо, що «прапор українських буржуазних націоналістів» (це з протоколу) красувався 1 Травня (!) над будівлею інституту народного господарства в Києві. Першому секретареві ЦК компартії України Петру Шелесту доповіли. І все зашелестіло. Шукали, ясна річ, не серед представників робітничого класу або трудового селянства, а серед «гнилої інтелігенції». Але облом вийшов: синьо-жовтий прапор поставили 26-річний електрозварювальник Віктор Кукса і 28-річний слюсар-сантехнік Георгій Москаленко. Вони, відслуживши строкову в армії, жили разом у робочому гуртожитку, працювали на будівництві. Москаленко ще й навчався на 4-му курсі вечірнього факультету вищезгаданого «наргоспу».

Неправдою буде твердження, що вони жили політикою. Ось, що згадував Москаленко: «У вихідні компанією чоловік у двадцять виїжджали за місто на пікніки. Знаючи, що там не підслуховують, говорили на заборонені політичні теми, випивали по чарці за свободу України». Там і вирішили, що повертається сталінізм (із заміною Хрущова Брежнєвим у країні дійсно стало пахнути тихою реабілітацією генералісімуса, щоправда без характерного для сталінської епохи жахіття). Ну і вирішили на знак протесту вивісити десь заборонений синьо-жовтий прапор. Спочатку вирішили зробити це на столичному залізничному вокзалі, але зрозуміли, що там повно народу та й міліції вистачає. Тоді й обрали наргосп, повз будівлю якого проходять першотравневі колони громадян, які цим проходом демонстрували міжнародну солідарність трудящих мас.

Де взяли прапор?

Синьо-жовтий прапор у магазині не купиш, його пошили розміром 86х60 сантиметрів. Синю тканину придбали в універмазі, жовтої не було – купили жіночий шарф потрібного кольору. Усе з’єднали у своїй кімнаті, із чорної підкладкової саржі вирізали і пришили на прапор тризуб, скопіювавши його з банкноти епохи УНР, і друкованими літерами підписали «Ще не вмерла Україна, ще її не вбито». Глибокої ночі на 1 травня пожежними сходами слюсар-електрозварник Кукса, одягнувши на взуття шкарпетки, щоб не наслідити, піднявся на дах. Студент-сантехнік Москаленко внизу стояв «на атасі». Незабаром на флагштоку замість червоного прапора вітер грав синьо-жовтим. Щоправда, недовго: о пів на сьому ранку двірник, який, на жаль, не був дальтоніком, помітив підміну прапора, влаштував істерику, зателефонував парторгу, той набрав «02» – і пішло-поїхало.

Як шукали «буржуазних націоналістів»?

КДБ досить довго шукав цих «буржуазних націоналістів»: шерстили будь-кого, тільки не пролетаріат. Але професіоналів там, чого гріха таїти, вистачало. Пройшлися промтоварними магазинами, з’ясували, де куплено складові синьо-жовтого прапора, склали фотороботи. В інституті раптом запровадили диктанти – шукали потрібний почерк, як на прапорі. Звернули особливу увагу на Москаленка та Куксу, які спілкувалися виключно українською. Москаленка викликали до військкомату і дали заповнити анкету – обов’язково друкованими літерами (як на прапорі). У кімнату до них підселили «правильного» чоловічка. Заарештували «ідеологічних диверсантів» аж у лютому наступного, 1967 року, «впаяли строк»! Одесит Георгій Москаленко отримав три роки суворого режиму, його поплічник – селянин із Київщини Віктор Кукса – отримав трохи менше (2 роки таборів). І відправили обох до концтабору до «сонячної Мордовії». Там, у 19-му, таборі українці складали 75% спецконтингенту. Більшість – саме та «гнила інтелігенція», яку так недолюблювала радянська влада.

Реабілітували тільки через 16 років

Відсидівши від дзвінка до дзвінка, Москаленко та Кукса повернулися додому, будучи піднаглядними, з дозволу КДБ працевлаштувалися на робітничі посади. Лише через три роки після здобуття Україною Незалежності Москаленку та Куксі скасували політичну 62 статтю Кримінального кодексу УРСР. Але на Куксі залишилася висіти 222-га (кухонний ніж, яким він зрізав червоний прапор, записали як холодну зброю). І лише через 12 років Георгій Москаленко та Віктор Кукса були оголошені повністю чистими перед Законом.

Кукса тоді жартував: «Скільки ще чудес залишається в нашому житті: щоб нас засудити, вистачило трьох днів і одного прокурора. А щоб реабілітувати – 16 довгих років та 40 суддів двох палат Верховного суду України!»

Щодо Москаленка, то він з 1973 року жив у Бучі під Києвом. І те, що Всевишній призвав його до себе в 2021 році, було явно фактом прояву до нього божої прихильності. Бо в цю саму Бучу 2022-го увірвалося ZVір’я під триколором КДБ. І немає ні на йоту сумніву, що ефесбешні личинки Комітету Державної Безпеки викрали б 83-річну людину як символ боротьби за Незалежність України і повернули б її до мордовських таборів.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса     

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні