Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи потрібно платити за місце для поховання та хто відповідає за утримання...

Чи потрібно платити за місце для поховання та хто відповідає за утримання цвинтарів

Этот материал также доступен на русском языке
Смерть близької людини — це завжди стрес, а організація похорону у таких випадках є для людини непосильним моральним та фінансовим вантажем.

До редакції звернувся Олександр Кривець, мешканець Рівненської області. Він запитує, як має виділятися місце поховання на цвинтарі і хто має утримувати кладовища?

Раніше ми розповідали про матеріальну допомогу на похорон: яку суму мають виплатити.

Яким має бути цвинтар

Відповідно до статті 8 Закону України «Про поховання та похоронну справу» (редакція від 04.01.2024), органи місцевого самоврядування та їх виконавчі органи в межах своєї компетенції: 1) вирішують питання про відведення земельних ділянок для організації місць поховання, крім випадків, передбачених статтею 23-1 цього Закону* (про Національне військове меморіальне кладовище); 2) забезпечують будівництво, утримання в належному стані та охорону місць поховання, крім випадків, передбачених статтею 23-1 цього Закону.

Для будівництва, утримання в належному стані та охорони місць поховання сільські, селищні, міські ради можуть створювати спеціалізовані комунальні підприємства.

Згідно з «Порядком утримання кладовищ та інших місць поховань»*, місця поховань (кладовища) повинні мати сплановану і впорядковану територію, упорядковані під’їзні шляхи, бути забезпеченими транспортним зв’язком з населеним пунктом.

Крім того, територія місць поховань має бути обов’язково огороджена, поділена на ділянки-сектори, що відокремлюються поміж собою дорогами шириною 3,5 метра з розрахунку однобічного руху. Місця для роз’їзду автотранспорту повинні розташовуватися на перехресті доріг і мати радіус повороту. Проїжджа частина центральної дороги має бути шириною 6,5 метра, а на території місць поховань великих міст – до 9 метрів.

Чи потрібно оплачувати місце

За зверненням виконавця волевиявлення або особи, яка взяла на себе зобов’язання поховати померлого, на території кладовища безоплатно виділяється місце для поховання померлого.

На бажання виконавця волевиявлення або особи, яка взяла на себе зобов’язання поховати померлого, для поховання двох або більше померлих безоплатно виділяється місце для родинного поховання.

Хто відповідає за утримання кладовищ

Утримання кладовищ, військових кладовищ, військових братських та одиночних могил, земельних ділянок для почесних поховань, братських могил, а також могил померлих одиноких громадян, померлих осіб без певного місця проживання, померлих, від поховання яких відмовилися рідні, місць поховань знайдених невпізнаних трупів та охорона всіх місць поховань забезпечується виконавчим органом сільської, селищної, міської ради за рахунок коштів місцевого бюджету.

***

Якщо ви бачите, що щось суперечить нормам чинного законодавства, можете зі скаргою звернутися до органів місцевого самоврядування.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Замовником будівництва Національного військового меморіального кладовища є державна установа або підприємство, яке належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує соціальний захист ветеранів війни.

**Наказ Держжитлокомунгоспу «Порядок утримання кладовищ та інших місць поховань» № 193 від 19.11.2003.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні