П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМозок: чим відрізняються чоловічий та жіночий типи мислення

Мозок: чим відрізняються чоловічий та жіночий типи мислення

Этот материал также доступен на русском языке
Людський мозок такий складний, що періодично він підносить ученим дедалі новіші сюрпризи.

Наприклад, нещодавно стало відомо, що тип мислення людини, незалежно від її статі, може бути чоловічим або жіночим. І саме від цього залежить, як мозок людини сприймає реальність.

Який мозок вам дістався?

Більшість якостей, які прийнято пов’язувати з фізичною статтю людини, жодного стосунку до неї не мають. Головну роль тут відіграє тип мислення, який може бути чоловічим або жіночим. Іншими словами, стать мозку може відрізнятися від фізичної статі людини, тобто чоловік може мати жіночий тип мислення, а жінка – чоловічий. Це не має жодного стосунку також і до сексуальної орієнтації. Людина бачить світ, реагує на стрес і оцінює інших людей залежно від того, яка у неї стать мозку, кажучи умовно – мозок-дівчинка чи мозок-хлопчик.

Тип мозку людині дістається при народженні, і змінити його за жодних умов не можна. Ну а знати, який у вас мозок, потрібно для того, щоб не звинувачувати себе за ті риси характеру, які прийнято вважати невластивими вашій статі.

Чоловічий та жіночий мозки працюють по-різному

Якщо у людини чоловічий тип мислення, то під час спілкування включається приблизно шість ділянок мозку, якщо жіночий – понад шістнадцять ділянок. Власник чоловічого мозку під час розмови сприймає лише слова, а жіночого – помічає вираз обличчя, інтонацію та підтекст сказаного, інтуїтивно сприймаючи приховані думки співрозмовника. Саме тому людину з жіночим типом мислення обманути набагато складніше.

Ми звикли оцінювати чоловіків та жінок за стереотипами. Наприклад, вважається, що жінки люблять поговорити, а чоловіки обходяться мінімальною кількістю слів. Але це зовсім не так: схильність до балаканини – якість, властива зовсім не жінкам, а жіночому типу мислення. Тобто надто балакучим може бути і чоловік, якщо у нього жіночий мозок.

Залежить від статі мозку і товариськість, а також спосіб передавання інформації. Люди з жіночим мозком товариськіші та багатослівніші: щоб передати якусь інформацію, їм потрібно щонайменше двадцять фраз. А от власник чоловічого мозку передасть цю інформацію у п’ятьох-шістьох коротких реченнях.

Вважається, що жінки вміють робити кілька справ одночасно, це правильно з невеликим уточненням: займатися кількома справами і ще підтримувати розмову можуть люди з жіночим типом мислення. Тобто ті, у кого мозок жіночої статі, чудово справляються з кількома завданнями одночасно. А от мозок чоловічого типу здатний концентруватися лише на одній справі, така людина не розпочне нічого нового, поки не завершить уже розпочате.

Черствим жінкам дістався чоловічий мозок

Багато якостей, які ми традиційно пов’язуємо з фізичною статтю, також пов’язані з тим, який мозок дістався людині – чоловічий чи жіночий. Наприклад, власники чоловічого та жіночого мозків по-різному реагуватимуть на небезпеку. Чоловічий мозок вирішить або битися, або рятуватися, а жіночий – плакати і кликати на допомогу. Якщо чоловік має жіночий устрій розуму, його можуть вважати боягузливим, а жінку з чоловічим розумом – надто сміливою. Але насправді це не має жодного стосунку до хоробрості або боягузтва. Просто такі засоби захисту передбачені типом мислення, який дістався людині.

Це стосується також емоційної сфери. Ті, у кого мозок-дівчинка, у будь-якій ситуації проявлятимуть м’якість і співпереживатимуть, а ті, у кого мозок-хлопчик, шукатимуть раціонального рішення, не виказуючи емоцій. До речі, саме з цієї причини жінок із чоловічим устроєм мислення несправедливо вважають надто черствими.

 

Цікаві факти про мозок

– Якщо довго не спати, температура мозку зростатиме, а здатність до мислення – знижуватиметься. Тому, щоб мислити ефективно, треба відпочивати.

– Мозок людини має довготривалу та короткочасну пам’ять. У короткочасній інформація утримується менше хвилини. Тому ми так легко забуваємо, про що думали кілька хвилин тому.

 Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні