Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яГоловний біль: причини та лікування

Головний біль: причини та лікування

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо, понервувавши, ви відчуваєте важкість в голові, ніби її здавили металевим обручем або лещатами, - це характерний симптом патології, яка називається головним болем напруження. 

Чому він виникає і чим відрізняється від інших видів головного болю, – наприклад, мігрені, розповіла невролог вищої категорії, завідувачка неврологічного відділення дніпровської міськлікарні №5 Оксана Щитник.

Головний біль напруження

Головний біль напруження (ГБН) – це найбільш поширена форма первинного головного болю (тобто такого, що виникає самостійно, а не як симптом інших захворювань), який періодично може турбувати кожну людину. Жінки страждають від ГБН частіше за чоловіків, іноді він спостерігається навіть у дітей.

Основна причина виникнення головного болю такого типу – це стрес або психоемоційне напруження. ГБН не несе загрози життю і здоров’ю, але може доставляти відчутний дискомфорт і істотно обмежувати вашу активність.

Головний біль напруження поділяють на епізодичний (напад триває від півгодини до кількох діб) і хронічний (болі турбують людину більше 15 днів на місяць).

Причини проблеми

Крім гострого або хронічного стресу, спровокувати виникнення ГБН здатні також підвищена тривожність, депресія, фізична і розумова перевтома, тривале напруження очей. Небезпечні в цьому сенсі і проблеми з поставою, і часте перебування в незручній позі, при якій затікають м’язи і зв’язки голови, шиї, плечей. Іноді виступити каталізатором появи болю може порушення функції скронево-нижньощелепного суглоба.

До факторів ризику також належать різка зміна погодних умов, вживання алкоголю, голод або переїдання, перебування в задушливому приміщенні, недосипання, зловживання анальгетиками.

Тривожні симптоми

Характерним проявом ГБН вважається легкий або помірний за інтенсивністю біль, що починається в потиличній або лобовій областях (з двох боків), а потім рівномірно поширюється по всій голові. Часто пацієнти порівнюють цей тип болю з відчуттям обруча або тісної каски, що стискають голову.

Біль може бути тупим, ниючим, супроводжуватися підвищеною чутливістю шкіри голови, напруженням у м’язах шиї та плечей, дискомфортом в очах або навіть больовими відчуттями при русі очних яблук. Іноді виникає нечіткість зору.

 

Але на відміну від мігрені, при ГБН не спостерігається нудоти і блювання, головний біль не посилюється при впливі подразників (різкого світла, звука або запаху) і при фізичній активності. Іноді помірні фізичні навантаження при ГБН навіть сприяють поліпшенню самопочуття.

Що робити?

Якщо симптоми головного болю напруження виникають у вас нечасто, ви розумієте їхню причину (стресова ситуація, безсонна ніч), і після відпочинку голова самостійно приходить в норму – до лікаря (терапевта або невролога) можна не звертатися. Йти по медичну допомогу слід в разі хронічної ГБН (коли голова болить тижнями і місяцями), якщо змінився характер або локалізація болю (потрібно виключити інші, більш небезпечні захворювання), якщо він став заважати нормальній якості життя.

Діагноз ГБН зазвичай ставиться на підставі скарг хворого, аналізу причини виникнення та інтенсивності болю. Також рекомендовано МРТ головного мозку і обстеження шийного відділу хребта, що дозволяють виключити інші патології.

При головному болю напруження не завжди необхідними є медикаменти, полегшення можуть принести навіть такі прості заходи, як повноцінний відпочинок або сон, масаж голови та шийно-комірцевої зони, контрастний душ або тепла ванна, прогулянка на свіжому повітрі.

При сильних болях рекомендується епізодичне вживання знеболюючих препаратів. Але при хронічному ГБН лікарем призначається системна профілактична терапія (це можуть бути антидепресанти, міорелаксанти тощо). Також можуть допомогти психотерапія і фізіопроцедури.

Вчимося розслаблятися

Для профілактики ГБН необхідно навчитися розслаблятися. Для цього опануйте заспокійливі дихальні вправи, базові асани йоги, техніки медитації або аутотренінгу.

Дуже важливою є для попередження нападів головного болю напруження і фізична активність. Тому оберіть відповідний для себе вид регулярного фізичного навантаження (спортзал, плавання, біг підтюпцем або хоча б тривалі піші прогулянки) і тренуйтеся мінімум 2 рази на тиждень.

Ірина Лебединець

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як будуть боротися з підробленими ліками.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні