П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКому загрожує запалення судин?

Кому загрожує запалення судин?

Этот материал также доступен на русском языке
Запалення судин після курсу крапельниць або при варикозному розширенні вен є дуже поширеною патологією, особливо серед літніх пацієнтів. 

Чому вона розвивається, як лікується і чи можна їй запобігти, розповів завідувач відділення хірургії судин дніпровської міськлікарні №4, лікар-ангіохірург вищої категорії Микола Сафронков.

 

Частіше запалюються судини ніг

Флебіт – це запалення стінок венозних судин, яке може протікати у гострій або хронічній формі. Найчастіше флебітом уражаються нижні кінцівки, але можуть запалитися і вени рук, обличчя, а також інших частин та органів тіла.

Здебільшого хвороба вражає поверхневі вени, але за відсутності адекватного лікування патологічний процес поширюється і на глибинні судини та прилеглі тканини. Небезпечним ускладненням вважається запалення з утворенням тромбу (тромбофлебіт), який може закупорити судину.

У групі ризику розвитку флебіту – пацієнти, яким понад 50 років, при цьому жінки хворіють частіше за чоловіків.

Які види флебіту є?

Крім того, що флебіт буває гострим та хронічним, поверхневим та глибоким, первинним та вторинним, він має ще низку класифікацій.

Залежно від розташування та глибини запального процесу захворювання поділяють на: перифлебіт (запалення зовнішньої оболонки вени), ендофлебіт (запалення внутрішнього шару) і панфлебіт (ураження всієї стінки судини).

Крім того, флебіт класифікується за причиною виникнення (буває постін’єкційний, алергічний, післяпологовий, інфекційний) та локалізації в організмі (виділяють мігруючий, церебральний (ураження судин головного мозку), а також пілефлебіт (запалення комірної вени).

Винні варикоз, зайва вага і тісні джинси

Провокуючими факторами для розвитку флебіту найчастіше стають перенесені пацієнтом інфекції та гострі запальні захворювання, алергічні реакції, варикозне розширення вен, опіки шкіри, механічні пошкодження судин (під час ін’єкцій, установки катетера), потрапляння у кров речовин, що викликають подразнення стінки судини.

Виникненню патології також сприяють надмірна вага, ослаблений імунітет, тривалий постільний режим, малорухливий спосіб життя, тривала іммобілізація кінцівки, травми, вагітність, робота «на ногах». Спровокувати проблему з судинами здатні також надмірні фізичні навантаження, шкідливі звички, спадкова схильність і навіть часте носіння тісного одягу.

Як перебігає хвороба?

Симптоми флебіту відрізняються залежно від форми та виду захворювання. Гостра форма супроводжується постійним пульсуючим болем, відчуттям розпирання в місці запалення, підвищеною температурою (як місцевою, так і загальною), при хронічній – прояви флебіту згладжені та носять періодичний характер, тому пацієнт може довго не звертатися до лікаря.

При запаленні поверхневих вен у зоні ураженої вени промацується болюча, напружена ділянка, шкіра на ній червоніє та ущільнюється. Часто спостерігається загальне погіршення самопочуття, слабкість, стомлюваність.

При флебіті глибоких вен поруч із хворими судинами виникають виражені набряки, відчувається інтенсивний біль, шкіра над місцем ураження набуває молочно-білого відтінку, у пацієнта значно підвищується температура тіла.

Допоможе флеболог або судинний хірург

Поверхнева форма захворювання, зазвичай, визначається вже на первинному огляді. Щоб діагностувати флебіт глибоких вен та інші форми патології, потрібні додаткові аналізи та обстеження. Лікар (флеболог, дерматолог, судинний хірург) направляє пацієнта на комплекс аналізів крові, ультразвукове дуплексне сканування судин, комп’ютерну томографію або магнітно-резонансну томографію, флебографію тощо.

Лікування флебіту залежить від його типу і прояву. У більшості випадків застосовуються медикаменти (знеболювальні, антибіотики, протизапальні засоби, ангіопротектори, препарати для розрідження крові, антигістаміни, мазі та гелі з гепарином), фізіотерапевтичні процедури, еластичні бинти та компресійний трикотаж.

При певних показаннях (переважно при ускладнених формах) призначається хірургічне втручання.

Судини люблять плавання і ходьбу

 

Для профілактики розвитку флебіту важливо вести здоровий і фізично активний спосіб життя (особливо корисними є плавання, їзда на велосипеді, спортивна ходьба).

Крім того, пийте достатньо води, не носіть тісних колготок та поясів, уникайте тривалого сидіння та стояння. За наявності варикозу або обтяженої спадковості щонайменше раз на рік проходьте профоогляд у флеболога або судинного хірурга.

Ірина Лебединець

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні