Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому розвивається остеопороз?

Чому розвивається остеопороз?

Этот материал также доступен на русском языке
«Мене цікавить таке захворювання, як остеопороз, які причини його виникнення і як його лікувати? І ще питання - чи є зв'язок між остеопорозом і артритом? Сергій Байко, м. Луцьк».

На запитання читача відповідає лікар-терапевт Дмитро Баранов:

– Остеопороз – це патологія, при якій кістки втрачають кальцій і стають менш щільними і крихкими, легко деформуючись або ламаючись при найменшій травмі.

До розвитку остеопорозу можуть призвести кілька причин.

МАЛОРУХЛИВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ – рух забезпечує покращений кровообіг і живлення кістки, а отже, і її міцність, тому саме гіподинамія винна у поширеності цього захворювання.

КОМПЛЕКЦІЯ – високі й худі (тонкокісткові) люди більше схильні до остеопорозу, ніж кремезні і низькорослі.

НЕСТАЧА ВІТАМІНУ D вітамін D синтезується в організмі людини самостійно, під впливом сонячних променів, або надходить до нього з таких продуктів, як риб’ячий жир, масло, яйця, печінка і молоко. Вітамін бере участь в процесі регуляції всмоктування кальцію в кишечнику і механізмі утворення кісткової тканини. Відповідно, брак сонячного світла або дефіцит в раціоні перерахованих вище продуктів збільшують ризик розвитку остеопорозу.

ХРОНІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ – остеопороз розвивається при цукровому діабеті, хворобах щитовидної залози, хронічній нирковій або печінковій недостатності, синдромі порушеного всмоктування в кишечнику тощо.

Методи лікування остеопорозу поділяються на медикаментозну терапію (підбирається індивідуально, після проведення необхідних обстежень) і рекомендації щодо способу життя.   

Як заходи профілактики остеопорозу необхідними є регулярні заняття гімнастикою, при цьому бажано, щоб комплекс вправ підібрав фахівець з ЛФК з урахуванням ваших особливостей і можливостей. Ефект від лікувальної фізкультури посилить масаж, але пацієнтові з остеопорозом його потрібно робити дуже обережно, щоб уникнути пошкодження кісток.

Якщо у вас немає протипоказань до засмаги, то частіше приймайте сонячні ванни – вони сприяють синтезу вітаміну D і тим самим – нарощуванню кісткової маси.

Також при схильності до остеопорозу потрібно зменшити вживання м’ясних продуктів і газованих напоїв, які підсилюють виведення кальцію з організму. Але обов’язково введіть в раціон сою, рибу, горіхи, мед, шпинат, броколі, капусту, кисломолочні продукти.

Що стосується вашого другого запитання: артрит – це запалення тканин суглоба. Своєрідною проміжним ланкою між артритом і остеопорозом виступає артроз (остеоартроз), що представляє собою дегенеративно-дистрофічний процес в суглобі. Остеопороз посилює процеси артрозу. Спочатку знижується щільність кісток в місцях суглобових поверхонь, потім дегенеративні процеси зачіпають і хрящову тканину суглоба з розвитком вторинного запалення в ньому.

Таким чином, артрит у пацієнта з остеопорозом можна розглядати як ускладнення остеопорозу, і його наявність говорить про глибоке ураження кістки патологічним процесом.

Підготувала Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні