Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПро що попереджає біль у щиколотці?

Про що попереджає біль у щиколотці?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо, прокинувшись і вставши з ліжка, ви виявили неприємні відчуття або навіть біль і набряк в області щиколотки, - це типові симптоми ахіллобурсита. 

Чому виникає і кому загрожує це досить поширене захворювання, а також – які основні методи його лікування, розповів лікар ортопед-травматолог вищої категорії дніпровської міськлікарні №9 Юрій Шимон.

Може призвести до розриву сухожилля

Ахіллобурсит – це запалення синовіальної сумки (бурси), яка розташована в місці з’єднання ахіллового сухожилля і п’яткової кістки. Синовіальна сумка являє собою спеціальну порожнину з густою рідиною і виконує захисну роль, пом’якшуючи тертя між кісткою і сухожиллям. Тому запалення в цьому місці викликає не тільки біль і набряк в області щиколотки, а й істотно обмежує рухливість при ходьбі, а за відсутності лікування може призвести до розриву сухожилля або навіть нагноєння суглоба.

За даними медичної статистики, найчастіше ахіллобурсит зустрічається у пацієнтів середнього та похилого віку, у спортсменів, танцюристів, а також людей, які з різних причин мають підвищене одноманітне навантаження на гомілковостопний суглоб.

Причини і фактори ризику

Спровокувати запальний процес в області щиколотки здатні перевантаження ахіллового сухожилля в результаті тривалої ходьби, носіння незручного або тісного взуття, травм і різних патологій стопи (плоскостопість, клишоногість, п’яткова шпора, хвороба Хаглунда, вальгусна деформація). Викликати проблеми з синовіальною сумкою можуть також ревматоїдний артрит, ревматизм, подагра, викривлення хребта, ускладнення після різних інфекційних захворювань.

Крім того, фактором ризику для розвитку запалення в п’ятковому сухожиллі є зайва вага і малорухливий спосіб життя.

Тривожні симптоми

Основні прояви ахіллобурсита – це пульсуючий біль в області п’яткової кістки і задньої поверхні гомілки, особливо відчутний зранку і при спробах встати навшпиньки. Дискомфорт помітно посилюється і під час швидкої ходьби; в цілому, рухи в щиколотці обмежені.

Часто також відзначаються почервоніння, набряклість і підвищена чутливість тканин в області п’яти, підвищення температури в місці запалення. Під час пальпації цієї ділянки людина відчуває гострий біль. Якщо захворювання спровоковане інфекцією і супроводжується нагноєнням, може різко підвищитися і температура тіла.

Що робити?

При появі одного або декількох тривожних симптомів, які самостійно не проходять протягом тижня, потрібно звернутися до ортопеда-травматолога. Діагноз ставиться на підставі характерної клінічної картини, загального аналізу крові, а також рентгенологічного обстеження, МРТ або УЗД. Іноді призначається пункція синовіальної сумки для дослідження наявної в ній рідини.

Для того щоб впоратися з ахіллобурситом, необхідно не тільки усунути біль і запалення, але і стимулювати процеси відновлення тканин, тому лікування зазвичай носить комплексний характер. Як правило, рекомендуються спокій протягом тижня, протизапальна терапія (таблетки, мазі, компреси) і фізіопроцедури (лазер і ультразвук, електрофорез, голковколювання, грязелікування). Але найбільш результативним фізіотерапевтичним методом при ахіллобурситі вважається курс ударно-хвильової терапії. Кількість і тривалість сеансів, а також інтервал між ними, визначає лікуючий лікар.

У складніших випадках застосовується медикаментозна блокада. Іноді необхідним є хірургічне втручання.

Допоможуть масаж і розминка

 

Після зняття симптомів гострого запалення рекомендується пройти курс масажу. До заходів профілактики ахіллобурсита належать дозування фізичного навантаження (треба бути обережним з підняттям важких предметів, з інтенсивною тривалою ходьбою). Якщо займаєтеся спортивною ходьбою, то розминка для розігріву м’язів і зв’язок перед початком тренування є обов’язковою. Важливо також уникати травмування гомілковостопного суглоба і не пускати на самоплив вірусні та інфекційні захворювання.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні