П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяФігура: як повернути після свят

Фігура: як повернути після свят

Этот материал также доступен на русском языке
Фігура страждає на новорічні свята – зайві складки, кілограми. Німецькі дієтологи розповіли, що робити для повернення до норми.

Фігура постраждала після рясних застілля на Новий рік, нагадуєте про себе зайвими кілограмами та додатковими складками на талії. І тому багато хто з тих, хто не обмежував себе в їжі та вживанні алкоголю, тепер гарячково намагаються привести себе в порядок – як правило, за допомогою голодування. На думку німецьких експертів, це є помилкою.

Слухайте свій організм

Як зазначає в інтерв’ю інформаційному агентству dpa спеціаліст з дієтології Надя Реве з Федерального центру харчування в Бонні, людям уже набридли низькокалорійні, низьковуглеводні та інші жорсткі дієти.

До того ж, після подібних розвантажувальних днів, а то й тижнів дуже легко знову набрати зайві кілограми, адже організм намагатиметься заповнити втрачене і почне відкладати “запаси” на випадок повторення “голодування”. І це – одна з причин, з яких у Німеччині все більше експертів віддають перевагу зовсім іншому підходу.

Йдеться про так зване “інтуїтивне харчування”: людина повинна навчитися прислухатися до сигналів власного організму. Мовляв, наше тіло саме підкаже, коли і що нам слід їсти – за допомогою сигналів голоду, апетиту, насичення, що посилаються в нашому головному мозку.

Дієтологи радять ставитись серйозно до цих підказок і не переїдати, припиняючи трапезу відразу після того, як у вас з’явилося почуття ситості.

Причому, як з давніх-давен вказують фахівці, їсти потрібно повільно, ретельно пережовуючи їжу і концентруючись на кожному її шматочку, смаку, текстурі. Людина, яка їсть швидко, з’їдає куди більше їжі, ніж їй потрібно насправді, оскільки почуття насичення у неї виникає із запізненням.

Ну а все зайве відбивається і на фігурі, і на шлунку. Ферменти підшлункової залози не справляються з розщепленням продуктів, і в шлунок вони потрапляють недостатньо обробленими, що загрожує ожирінням і дисбактеріозом.

Фігура: жодних радикальних заходів

Як показали дослідження, метод регуляції ваги за допомогою інтуїтивного харчування набагато ефективніший, ніж тактика обмежень у їжі, скрупульозного підрахунку калорій, поділу продуктів на “шкідливі” та “корисні”.

Між іншим: відповідно до теорії прихильників моделі інтуїтивного харчування, “шкідливих” продуктів зовсім не існує. На їхню думку, їсти можна практично все, але в міру.

У харчуванні взагалі потрібний баланс. Адже якщо ми, наприклад, для фігури скажемо “ні” жирам і викреслимо їх зі свого раціону, то це вкрай негативно позначиться на роботі нашого головного мозку і нервової системи.

До серйозних наслідків може призвести повна відмова від солодкого. У тих, хто на таке йде, нерідко спостерігаються головні болі та запаморочення.

Вже при народженні людини його організм наділений особливою інтуїцією, що сприяє безпомилковому вибору їжі, яка необхідна на даний момент. І той, хто хоче правильно харчуватися, має зробити все для того, щоби цю природну інтуїцію відновити, наголошують експерти.

Беріть приклад із дітей

Німецький дієтолог Уве Кноп звертає увагу на поведінку дітей, які, як відомо, не знають ні про які дієти та системи харчування. Вони просто вміють добре прислухатися до свого організму, а він уже завжди підкаже, що йому потрібно.

Згідно з установкою експерта, той, хто хоче правильно харчуватися, повинен уподібнитися до дитини – відмовитися від контролю за своєю вагою і просто довіритися організму.

У своїй книзі “Дитино, їж те, що… тобі до смаку!”, Уве Кноп, наприклад, пояснює, чому діти віддають перевагу тим чи іншим продуктам. Взяти хоча б любов малюків до білого хліба.

Виявляється, цей продукт – чудове джерело енергії, необхідної для зростання дитини. Та й перетравлюється він набагато краще, ніж хліб із борошна грубого помелу. Часто батьки змушують дітей з’їдати все, що лежить на тарілці. Уве Кноп проти такої установки.

Експерт переконаний: з’їдати потрібно стільки, скільки потрібно організму. Але, зрозуміло, якщо людина з ранку до вечора зайнята важкою фізичною працею, то на її тарілці, звичайно, має бути більше їжі, ніж у того, хто працює в офісі.

Фігура: не кажи “ні” фастфуду

Головне правило інтуїтивного харчування полягає в тому, що їсти можна завжди і скрізь, але тільки в тому випадку, якщо ви відчуваєте фізіологічне почуття голоду, а не їсте під впливом не пов’язаних з голодом факторів – таких як сум, тривога, стрес, винагорода за хорошу роботу, традиції, нудьга.

На думку Уве Кнопа, повну свободу вибору їжі людині слід давати вже з шестимісячного віку. Так, він вважає, що малюкам не треба забороняти їсти з тарілки мами чи тата і вибирати з неї все, що йому сподобається, чи то шматочок картоплі, броколі чи банана. Причому різноманітна їжа має бути постійно доступною – у тому числі, і “заборонені” продукти на кшталт фастфуду.

Бо, як показала практика, коли “заборонена” їжа перестає бути забороненою, людина втрачає до неї колишній інтерес. У будь-якому разі, щоб не переїдати, у нас завжди має бути вибір. Адже, як це не парадоксально звучить, ненажерливість провокується не достатком продуктів харчування, а їх відсутністю. І страждає фігура.

Читайте також: Недорогі продукти: вони допоможуть вам схуднути

Джерело: DW

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні