П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Пенсійному фонді нагадали, які періоди зараховуються до стажу для пенсії –...

У Пенсійному фонді нагадали, які періоди зараховуються до стажу для пенсії – не всі про це знають

Этот материал также доступен на русском языке
Для того щоб вийти на пенсію за віком, громадяни України повинні мати достатню кількість стажу. Чи враховується у стаж період догляду за особою з інвалідністю, пенсіонером, який не може подбати про себе самостійно та інші випадки?

Відповідь на це питання підготували у Пенсійному фонді України.

Так, фахівці відповіли, що законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю І групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за висновком медустанови потребує постійного стороннього догляду, а також зараховуються періоди догляду за дитиною з інвалідністю або тяжко хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність.

Але є певні умови. Період догляду зараховується до страхового стажу, якщо людина, яка здійснювала догляд:

  • є працездатною (не досяг пенсійного віку і не є особою з інвалідністю);
  • не працював у такий період, не був офіційно працевлаштований;
  • отримував в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

Також у ПФУ зазначили, що за дотримання таких умов період догляду враховується до страхового стажу людини, оскільки згідно зі статтею 11 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у цей період він є застрахованою особою.

Страхувальником для нього є відповідний орган соціального захисту населення, який виплачує йому допомогу, надбавку чи компенсацію.

Якщо догляд мав місце у період з липня 2000 року (після впровадження персоніфікованого обліку в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування), то заробіток за цей період враховується у розмірі мінімальної заробітної плати.

У разі доцільності зазначений період оптимізується (виключається із підрахунку індивідуального коефіцієнта заробітку для обчислення пенсії як період із низьким заробітком).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Кабміні ухвалили важливе рішення щодо пенсіонерів-переселенців.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні