Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяІкона «Чорнобильський спас» - пам'ять про трагедію та подвиг її ліквідаторів

Ікона «Чорнобильський спас» – пам’ять про трагедію та подвиг її ліквідаторів

Этот материал также доступен на русском языке
Ікона «Чорнобильський спас» була написана саме для людей, які рятували нашу країну від радіаційної катастрофи. Проте допомагає образ не лише чорнобильцям, підтримку від нього може отримати будь-хто, хто попросить допомоги.

Ікону «Чорнобильський Спас» було написано іконописцем Владиславом Горецьким з ініціативи одного із ліквідаторів аварії Юрія Андрєєва, який також брав участь в роботі над сюжетом та композицією ікони.

Вгорі на іконі зображено Спасителя, Богородицю та Архістратига Михаїла, а внизу — фігури живих і загиблих чорнобильців. Також тут можна побачити зірку Полин та обпалену радіацією сосну біля храму, яка стала символом чорнобильської трагедії.

Наприкінці серпня 2003 року ікону «Чорнобильський спас» було освячено біля стін Успенського храму Києво-Печерської лаври. Під час обряду на небі з’явилися хрест і веселка, у центрі якої сяяло сонце.

З того часу ікона неодноразово являла чудеса, а люди, які зверталися до неї, отримували зцілення. Ті ж, у кого попереду операція або лікування, кладуть під подушку маленькі іконки «Чорнобильського спасу». Допомагає ікона і в інших проханнях.

Богородиця попередила мешканців Чорнобиля

Перший знак Чорнобильської катастрофи стався за десять років до аварії — 26 квітня 1976 року.

Увечері жителі Чорнобиля побачили, як до землі опустилася сяюча хмара, на якій ясно і чітко було видно обриси жіночої фігури, її лик та одяг. В руках у неї були пучки сухого полину — чорнобильника.

Жінка впустила полин над містом, повернулася до чорнобильського Іллінського храму і двічі двома руками благословила його.

Як згодом пояснив священик, двома руками може благословляти лише Богородиця. А значення події мешканці міста усвідомили лише за 10 років.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні