Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаБільше споживаєш – більше заплатиш: кому з українців готують "драконівський" тариф на...

Більше споживаєш – більше заплатиш: кому з українців готують “драконівський” тариф на світло

Этот материал также доступен на русском языке
Про підвищення тарифів на електроенергію говорять постійно, але вже півтора місяці уряд шукає способи, як підняти вартість світла і при цьому не підвищити соціальну напругу.

У планах влади – розділити українців на дві категорії: ті, хто споживає до 1000 кВт-год та ті, хто споживає більше.

Але це один із варіантів, який зараз розглядається в Кабміні. Але саме механізм поділу, залежно від обсягу споживання, має великі шанси на прийняття. Проте остаточного рішення поки що не прийнято.

Українці, які споживають до 1000 кВт-год, можуть навіть і не помітити підвищення, або ж воно становитиме 30-40%, але ті, кому потрібно більше електроенергії, платитимуть за ринковими цінами. За попередніми розрахунками експертів – це приблизно 6,2 грн за кіловат із фіксацією приблизно на рік. Тобто, це приблизно у 3,7 раза вище за нинішній максимальний тариф.

Фахівці продовжують обговорювати питання та проводять консультації. Розробкою тарифів займаються Нацкомісія з регулювання ринку електроенергії та Міненерго. Точку має поставити президент, який стежить за розвитком ситуації.

“Коли може бути рішення? До кінця квітня цілком можливо ухвалити зміни. Щоб провести все процедурно, часу достатньо”, – повідомила “Економічна правда” з посиланням на джерело в Кабміні.

Слід зазначити, що за даними Міністерства енергетики, більшість жителів України (понад 75% населення) споживають на місяць до 250 кВт-год електроенергії. Інші – до 10 000 кВт-год – це заможні люди, які використовують електроенергію для обігріву великих будинках з теплими підлогами, саунами, басейнами і т.д.

Наразі уряд України компенсує обом категоріям різницю між чинними та ринковими тарифами.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що змінилися правила передачі показань лічильника.

Джерело: biz.today

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні