П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 6 грудня - День Збройних Сил України

Цей день в історії: 6 грудня – День Збройних Сил України

Этот материал также доступен на русском языке
6 грудня – 340-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 25 днів.

День Збройних Сил України: історія свята

6 грудня День Збройних Сил України святкують невипадково. Свято було засноване з приводу ухвалення цього дня 1991 року закону «Про Збройні Сили України».

Документ регламентував механізм створення української армії із військових формувань, що залишилися після розвалу СРСР.

Також у стислий термін були ухвалені законодавчі акти у військовій галузі, які визначили основний вектор розвитку армії на подальші роки: Концепція оборони та будівництва Збройних Сил України, закон «Про оборону України», Військова доктрина України та інші.

На сьогоднішній день Збройні Сили України складаються із сухопутних, повітряних та військово-морських військ. Кожна з цих частин має свій професійний день, тому 6 грудня День Збройних Сил України — своєрідне об’єднання всіх військовослужбовців країни.

Ми щиро вітаємо наших захисників із професійним святом. Збройні Сили України сьогодні борються за свободу українського народу та часто  ціною власного життя.

День святого Миколая за сучасним григоріанським календарем

6 грудня – День святого Миколая за сучасним григоріанським календарем. По ньому живуть римо-католики та більшість православних церков світу.

Цього року у багатьох віруючих постало нове питання: якого числа потрібно святкувати день святого Миколая? Чи це робити 19 грудня, як звикли українці, чи переходити на 6 грудня? Відповідь дали у Православній Церкві України (ПЦУ).

На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook ПЦУ написала, що святкувати день святого Миколая у 2022 році ми будемо все ще 19 грудня. Адже рішення про зміну календаря прийнято не було, хоч і продовжується обговорення такої можливості. Але в умовах російсько-української війни дедалі більше наших громадян вирішили святкувати з більшістю віруючих християнського світу.

Щодо Різдва, то цього року Священний Синод ПЦУ дозволив провести богослужіння двічі: і 25 грудня, і 7 січня.

Серед українців святий Миколай завжди був знаковою фігурою. У культурі інших країн світу він має інші назви: Санта-Клаус, Сент Ніколас і т.д. Віруючі західного обряду святкують 6 грудня. Вранці діти прокидаються і знаходять у різдвяних шкарпетках солодощі та інші подарунки. Але малеча в Україні знає, що сюрпризи від Миколая слід шукати під подушкою.

Що сталося в Україні та світі 6 грудня

  • 1492 – перша експедиція Колумба відкрила острів Гаїті.
  • 1768 — у Шотландії надруковано перше видання Britannica, всесвітньо відоме й одну з найпопулярніших досі енциклопедій.
  • 1869 – у Південній Африці відкриті кімберлітові трубки, поклади алмазів. Наразі регіон забезпечує 50% світового видобутку алмазів.
  • 1877 – вийшов перший номер газети “Вашингтон пост”.
  • 1877 – винахідник Томас Едісон зробив на своєму новому фонографі перший запис людського голосу, процитувавши слова дитячої пісеньки “Мері мала маленьке теля”.
  • 1917 – парламент Фінляндії проголосив незалежність країни від Росії.
  • 1917 – у порту Галіфакса вибухнуло французьке судно “Монблан”, навантажене боєприпасами. Загинуло близько 2000 людей.
  • 1991 – утворено Збройні сили України.
  • 1991 – незалежність України визнали Естонія та Куба.
  • 2000 – відкритий ліверморій (стара назва – унунгексій) – хімічний елемент із атомним номером 116.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні