Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧи може людина, яка втратила роботу в період воєнного стану, отримати субсидію...

Чи може людина, яка втратила роботу в період воєнного стану, отримати субсидію – відповідь Мінсоцполітики

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну багато українців опинилися у скрутних умовах, для яких оплата комунальних послуг у опалювальний період буде просто непідйомною. У Мінсоцполітики розповіли, що право на субсидію набула ще одна категорія громадян.

Так, на отримання субсидії можуть розраховувати особи, які втратили роботу у період дії воєнного стану в Україні.

«У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України багато хто залишився без роботи. У них постає питання, як оплачувати житлово-комунальні послуги, адже з початком опалювального сезону загальна сума платіжки суттєво збільшується внаслідок появи послуги опалення. У цій ситуації можливе оформлення житлової субсидії», – зазначили у Мінсоцполітики.

Субсидія також надається людині, звільненій з роботи. Його заробітна плата не враховується під час призначення субсидії. За житловою субсидією людина може звернутися у будь-який період року, якщо вона не спроможна оплачувати житлово-комунальні послуги. Для розрахунку житлової субсидії з початку опалювального сезону (жовтень) враховується дохід осіб за І – ІІ квартали. Однією з умов призначення житлової субсидії є наявність у працездатних осіб доходів у розмірі не менше за мінімальну заробітну плату та сплату єдиного соціального внеску (ЕСВ). У той же час, у разі відсутності доходу та сплати ЄСВ житлова субсидія може призначатися, якщо особи протягом періоду, за який враховуються доходи, не менше місяця були зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні. При цьому для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану та зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні та їм призначено допомогу з безробіття, при розрахунку житлової субсидії до доходу враховується розмір призначеної допомоги з безробіття замість суми отриманої заробітної плати за попереднім місцем роботи. Такий підхід дозволяє отримати належну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, адже чим нижчі доходи, тим більший розмір виплати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, до якого числа потрібно подати заяву на субсидію, щоб не залишитись без допомоги.

Нове на сайті