Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 8 листопада - День рентгенолога в Україні та...

Цей день в історії: 8 листопада – День рентгенолога в Україні та Міжнародний день радіології

Этот материал также доступен на русском языке
8 листопада у світі відзначають Всесвітній день урбанізму, День піаніста та Міжнародний день радіології, в Україні – День рентгенолога.

Міжнародний день радіології: історія свята

З ініціативи Європейського товариства радіологів, починаючи з 2012 року, світова громадськість відзначає Міжнародний день радіології – професійне свято для фахівців цієї медичної галузі – радіодіагностів та радіотерапевтів різних напрямків.

З метою привернути увагу громадськості до радіології та запроваджено професійне свято. День для нього обраний невипадково. Саме 8 листопада 1895 р. Вільгельм Конрад Рентген виявив існування названих його ім’ям променів. На жаль, тріумфатор електротехнічної виставки 1881 року етнічний українець Іван Пулюй зі своєю «лампою-трубкою» та Х-променями – фактичний піонер радіології – відомий лише порівняно вузькому колу фахівців.

Вже через рік після відкриття випромінювання у світі з’явилися перші рентген-апарат та плівка, чутлива до рентгену. Після цього буквально відразу почали з’являтися рентген-кабінети та клініки, які служили діагностиці у пульмонології, травматології та стоматології.

Дотепер рентген – найбільш поширений, швидкий і доступний засіб діагностики у світі. З часом радіологія зробила великий стрибок у розвитку: з’явилися нові методи, апарати променевої діагностики та терапії тощо. Своєю сумлінною та нелегкою працею рентгенологи та рентгенлаборанти показують приклад мужності, витривалості, терпіння та старанності, хоробрості в небезпечних умовах, відданості обраної професії, розуміння та готовності допомогти людям за першої загрози здоров’ю.

Що сталося в Україні та світі 8 листопада

  • 1090 – Митрополит Єфрем освятив Св. Михайлівський собор у Переяславі.
  • 1793 – Лувр відкрився для публіки.
  • 1895 – Вільгельм Конрад Рентген винайшов X-промені під час дослідів з електрикою.
  • 1923 – Гітлер зробив невдалу спробу путчу в Мюнхені.
  • 1960 – Джон Ф. Кеннеді обраний 35-м президентом США.
  • 1988 – Джордж Герберт Уокер Буш обраний 41-м президентом США.
  • 2016 – Дональд Трамп обраний 45-м президентом США, перемігши Хілларі Клінтон.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні