Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗапаморочення: як швидко зняти напад

Запаморочення: як швидко зняти напад

Этот материал также доступен на русском языке
З віком або за наявності деяких захворювань людина може страждати від запаморочення, хитки ходи. Зрозуміло, слід звернутися до лікаря. Але й самому треба навчитися знімати такі напади.

Що називають запамороченням

Запамороченням, або вертиго, називають неприємне почуття, коли людині здається, що вона обертається навколо предметів або вони обертаються навколо неї. При цьому людина скаржиться на втрату контролю над власним тілом, нудоту, відчуття, наче «падають стіни».

Вертиго може супроводжуватися потемнінням в очах, хиткістю ходи (атаксія), нудотою та блюванням, панікою. Приступ може тривати від кількох секунд за кілька днів і негативно позначається якості життя пацієнта.

З чим пов’язане запаморочення?

Серед «небезпечних» причин запаморочення – фізична втома, надмірне вживання міцної кави та чаю, наркотичне чи алкогольне сп’яніння. Така симптоматика нерідко спостерігається у курців через спазми судин головного мозку.

Запаморочення і хитка хода можуть бути пов’язані з сезонними авітамінозами, літнім та старечим віком, зниженням імунітету, безконтрольним прийомом деяких лікарських препаратів.

Як швидко зняти напад?

«У мене періодично скаче артеріальний тиск, тому бувають запаморочення. Якось я навіть впала. І після цього вирішила знайти методи, які дозволять попередити напади запаморочення.

Отже, щойно починається напад, треба:

  • прийняти положення сидячи і постаратися сфокусувати погляд на одному предметі;
  •  розстебнути тісний одяг;
  •  не виконувати різких рухів;
  •  забезпечити доступ свіжого повітря;
  •  прикласти холодний компрес на лоб.

Мені допомагає також чай із липи, ромашки, м’яти або імбиру. З ефірних олій звернула увагу на ефективність ялівцевої. Нею можна змащувати скроні та зону над бровами».

Світлана, м. Одеса

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні