Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВерховна Рада дозволила українцям сплачувати внески на майбутню пенсію з 16 років

Верховна Рада дозволила українцям сплачувати внески на майбутню пенсію з 16 років

Этот материал также доступен на русском языке
У Раді ухвалено закон, який встановлює право для українців сплачувати єдиний соціальний внесок для свого страхового стажу з 16 років, а також сплачувати внески на користь третіх осіб.

Про це повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Так, парламент ухвалив у цілому законопроект №7649 “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні”.

Згідно з ухваленими змінами, договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування можуть укладати особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію в солідарній системі.

Укласти такий договір можна онлайн декількома способами, підтвердивши свою особу за допомогою кваліфікованого електронного підпису або ID-банкінгу:

  • через веб-портал «Дія»;
  • через мобільний додаток «Дія»;
  • через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Договір про добровільну сплату страхових внесків можна укласти на користь третьої особи – наприклад, родичів. При цьому у заяві потрібно буде вказати їхні особисті дані (прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків та номер паспорта громадянина України). Розмір добровільних страхових внесків, періодичність та строки їх сплати людина може визначити сама. Кошти надходитимуть на рахунок Пенсійного фонду та не підлягають поверненню.

При цьому 70% внеску спрямовується на виплату певному пенсіонеру обраним ним способом, передбаченим законом для виплати пенсій, а 30% – до солідарної пенсійної системи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи заплановано кошти у бюджеті на 2023 рік на березневу індексацію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні