Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'я7 корисних продуктів для покращення психічного здоров'я: поради фахівців

7 корисних продуктів для покращення психічного здоров’я: поради фахівців

Этот материал также доступен на русском языке
Зростання кількості досліджень показує, що поліпшення якості харчування може вплинути на психічне здоров'я.

Раціон людини є важливою частиною психічної рівноваги і може посилювати чи послаблювати почуття напруження та занепокоєння, неврози, напади паніки. Здоров’я мозку залежить від того, що ми їмо, наголошує вчений. Про це в інтерв’ю розповіла гарвардський дієтолог та психіатр, доктор Ума Найду.

Багато людей думають про їжу з погляду їхньої талії, але це також впливає на психічне здоров’я.

Вісь “кишечник-мозок” дійсно існує, ці два органи походять з одних і тих же клітин ембріона і залишаються пов’язаними протягом усього життя за допомогою блукаючого нерва, що широко обговорюється, – основного компонента парасимпатичної нервової системи, яка спостерігає за широким спектром найважливіших функцій організму, включаючи контроль настрої, імунна відповідь, травлення та частоту серцевих скорочень, пояснює доктор Найду.

Деякі види кишкових мікробів пов’язані з вищими показниками депресії. Серотонін, який регулює настрій, також тісно пов’язаний із кишечником: лише п’ять відсотків серотоніну вашого тіла виробляється в мозку, а решта виробляється, зберігається та активно діє у кишечнику», – каже Ума Найду.

Продукти, корисні для мозку та психічного здоров’я.

Листова зелень

Згідно з дослідженням, опублікованим журналом Neurology, щоденне вживання навіть однієї порції листових зелених овочів уповільнює вікове зниження когнітивних функцій.

Різнокольорові фрукти та овочі

Вчені констатують, що сполуки, що входять до складу червоного перцю, чорниці, броколі, баклажанів, можуть пригнічувати запалення нервової тканини, покращувати пам’ять, сон, настрій. Також дуже корисний авокадо: його жири сприяють засвоєнню фітонутрієнтів з інших овочів.

Морська риба, морепродукти

Сардини, оселедець, мідії, тріска, водорості та інші морепродукти є джерелами жирних кислот омега-3 з довгим ланцюгом, які необхідні для мозку. Споживання їх достатньої кількості пов’язане з покращенням пам’яті та здібностей до навчання, зниженням швидкості когнітивних функцій.

Горіхи, боби та насіння

Вони багаті на рослинний білок і клітковину, допомагають знижувати рівень цукру і холестерину в крові, що важливо для хорошого здоров’я мозку.

Спеції та трави

Дослідники виявили, що гвоздика, кориця, мускатний горіх, куркума, імбир та інші спеції містять поживні речовини, що покращують якість пам’яті, знижують стрес, покращують сон.

Ферментовані продукти

Корисні бактерії, що становлять мікробіоту нашого кишечника, активно розвиваються при споживанні таких продуктів. Нагадаємо, ферментованими є сир, пахта, йогурт, квашена капуста; кефір, кисломолочні напої, чайний гриб, кімчі.

Темний шоколад і какао

Наявні дані кажуть, що люди, які регулярно їдять темний шоколад, на 70% знижують ризик депресії. Позитивний вплив цього продукту на мозок пояснює дією флавонолів, які містяться в какао.

Нагадаємо, ми розповідали, які “шкідливі” продукти корисні для здоров’я.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні