Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСкільки коштуватиме "бабуся у смартфоні" та звідки гроші?

Скільки коштуватиме “бабуся у смартфоні” та звідки гроші?

Этот материал также доступен на русском языке
Експерти поцікавилися і порахували, скільки коштуватиме державі є Бабуся: думка експертів.

Днями президент України Володимир Зеленський повідомив, що незабаром вакциновані українці віком від 60 років отримають смартфон та пільговий тариф. Про вартість такої ініціативи та можливості її реалізації розповідається у матеріалі УНН.

Раніше нардепи промовляли про те, що вартість таких гаджетів складе понад 1 млрд. доларів, а саме обслуговування – близько 4 млрд. грн. на рік.

Радник Президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко не став прогнозувати вартості ініціативи, однак повідомив, як вона може бути реалізована.

“Я думаю, це вимагає насамперед оцінок Міністерства соціальної політики. Але, як я розумію ситуацію, йдеться про смартфони людям віком 60 років і більше. По-перше, не забувайте, що не всі з них потребуватимуть цього смартфона. По-друге, не треба думати, що, якщо йдеться про смартфон, то йдеться завжди про Айфон. Є багато інших смартфонів, які коштують набагато менше, і те, що думають депутати щодо власних коштів, які вони використовують на новітні айфони, які коштують близько 1000 доларів, точно про це не йдеться», — зазначив співрозмовник.

За його словами, цілком імовірно, що закупівля смартфонів для людей похилого віку в Україні буде централізованою.

“Це, відповідно, означатиме, що можна отримати найкращу ціну від продавця або від виробника продукції. Точно не йдеться про те, що взагалі будь-яких, скажімо, торгових посередників, які зможуть на цьому заробити, бо ці кошти будуть витрачатися з бюджету. Це прямий договір”, – наголосив він.

На думку фахівця, це буде повністю прозоро, буде оголошено тендер. У разі, якщо буде оголошено тендер, можна говорити про якомога меншу ціну закупівлі, вважає він.

Крім того, каже Устенко, зазначаючи при цьому, що він не є експертом з інформаційних питань, — його не здивувало б, якби придбані смартфони мали прив’язку до конкретного користувача цих смартфонів.

“Тобто, думка з приводу того, що цей смартфон можна піти і просто продати, обміняти, віддати комусь – це просто помилкова думка. Про такі ризики йшлося, їх аналізували, і тому я не здивувався, якби була прив’язка до конкретного користувача”, — сказав він.

Крім того, упевнений радник Президента, значну частину українців пенсійного віку вже забезпечено смартфонами.

Він зазначає, що, незважаючи на поширений ще “радянський” стереотип, люди у віці 60 і старші в Україні добре вміє користуватися смартфонами та соцмережами, і “точно не є “невеждами”.

Економіст Олександр Охріменко, у свою чергу, називає вже конкретніші суми, говорячи про майбутню ініціативу. І, на його думку, така ініціатива коштуватиме “дуже мало”.

“Дивіться, у нас 6,5 млн. пенсіонерів, які теоретично можуть отримувати. Беріть до уваги, що не всі вакциновані — хтось із принципу не вакцинується, ні за смартфон, ні за що. Нехай навіть буде 6 млн. На сьогоднішній день вартість такого (смартфону — ред.) це 2 000 грн”, — зазначає економіст.

Охріменко зауважив, що в Україні також є власний бренд смартфонів, який коштує понад 2 000 грн. і що продукцію компанії Apple “ніхто купувати не буде”.

“Відповідно, 2 тисячі помножити на 6 (мільйонів пенсіонерів – ред.) – це 12 млрд грн”, – каже фахівець.

Він також зазначив, що частина людей пенсійного віку в Україні вже має смартфони, ще частина людей “смартфон до рук не візьме, бо вважає, що він шкідливий”. Тому, на його думку, цифру 6 мільйонів людей і так завищено.

“Для бюджету це не проблема. Бюджет спокійно профінансує, вистачить. Інша справа, виявиться, що велика кількість або взагалі не захоче щепитися, або не захоче брати смартфон”, – додав співрозмовник.

Для довідки. За даними дослідження Мінцифри, яке провели у 2019 році, в Україні 15,1% населення не мають цифрових навичок та інтернету. До цієї групи входять люди віком від 60 років. Крім того, понад 15 тис. сіл, де проживає майже 3,5 млн. українців, не вкрито швидкісним фіксованим інтернетом.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні