Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЕфект Моршина: «зелене» місто в «червоній» зоні

Ефект Моршина: «зелене» місто в «червоній» зоні

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні зростає кількість заражених коронавірусом. Проте люди не квапляться прищеплюватися.

Щеплення від коронавірусу на сьогодні – найнадійніший спосіб захистити себе та своїх близьких від тяжкого перебігу хвороби. І курортне місто Моршин у Львівській області, де вакциновано від коронавірусу 75 відсотків населення, – це наочний приклад. Тут за останні два місяці лише троє людей потрапили до лікарні з коронавірусом.

Першими вакцинувалися всі сімейні лікарі

Суворий весняний карантин завдав дуже відчутного удару економіці курортного містечка. Щоб запобігти подальшому погіршенню ситуації, міська влада запропонувала створити в Моршині безпечніше епідемічне середовище, що дозволяло б курорту знову запрацювати. Ініціативу підтримало МОЗ.

І сьогодні відсутність у Моршині тяжких хворих, вважають у МОЗ, – наслідок експерименту з масової вакцинації дорослого населення.

У Моршині вона розпочалася у квітні. У країні тоді діяв другий етап вакцинації, коли прищеплювали медичних та соціальних працівників, вчителів. Тим часом у Моршині вакцинуватися міг кожен охочий.

Першими прищепилися всі сімейні лікарі. А потім обдзвонювали своїх пацієнтів і запрошували на вакцинацію.

Немає хворих – є туристи

Прищепитися можна було не лише у стаціонарних пунктах. Приїжджала до Моршина і мобільна бригада ковід-вакцинації із сусіднього міста Стрий. Працювала вона здебільшого з організованими колективами: їздила по підприємствах, комунальних службах, санаторіях, навчальних закладах.

В результаті на сьогодні 75% жителів міста з населенням 6 тисяч осіб повністю вакциновано від коронавірусу.

Кардинально скоротилася кількість хворих – знову з’явились у місті туристи. Запрацювали навіть ті санаторії, які раніше називали себе мало не банкрутами.

До появи штаму «Дельта» у Моршині тривалий час взагалі не фіксували інфікованих коронавірусом. Зараз хворі все ж таки з’явилися – трохи більше 20 осіб. Але, за словами місцевих медиків, перебіг хвороби у щеплених проходить значно легше. Госпіталізації не потребує ніхто. Дехто навіть не підозрював, що хворий на ковід. Тільки ПЛР-тест це показав. Все, на що вони скаржилися, – погане самопочуття, невелика температура.

До лікарні з коронавірусними ускладненнями потрапили за цей час лише троє.

У «червоній» зоні

Через те що сусідні міста і, зокрема, Львів, мають гірші показники щодо вакцинації та кількості хворих, усю область з кінця жовтня віднесли до «червоної» зони. Її правила вимагають, щоб не лише працівники місць громадського користування були на 100% вакциновані – Моршин це може забезпечити, а й відвідувачі. А оскільки до курортного міста приїжджають гості з усієї України, то досягти цього, на жаль, практично неможливо. І привозять вірус до Моршина, вважають медики, нещеплені відпочивальники, скептично налаштовані до вакцинації.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні