Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяПродукти, які ніколи не відкладуться в жир

Продукти, які ніколи не відкладуться в жир

Этот материал также доступен на русском языке
Причиною зайвої ваги є зовсім не вміст жиру в їжі, а вміст вуглеводів.

У крові вуглеводи перетворюються на цукор, і щоб нейтралізувати його надлишки, в гру вступає інсулін, і він-то якраз компонує цукор в жирові клітини. Якщо ваші органи починають чинити інсуліну опір, в майбутньому вас чекають такі неприємні речі, як діабет, проблеми з серцем і високий тиск.

Корисні продукти

Все це зовсім не є приводом для відмови від вуглеводів: не всі вони однаково шкідливі. Є сорт продуктів, які виступають модераторами рівня глюкози та інсуліну в крові, водночас наповнюючи м’язи енергією на довгі години.

Як правило, всі ці продукти не пройшли заводську обробку. Давайте дізнаємося, які з продуктів, що є у природі, при стриманому їх вживанні в їжу не змусять нас оновити свій гардероб до розміру XXXL.

Картопля

У картоплі багато заліза, вітаміну С, вітаміну В6 і мінералів, що ставить її вище будь-якого з крохмальовмісних. А ще – і ви можете цьому здивуватися – картопля не робить вас повними, якщо дотримуватися двох умов: помірна кількість і правильні олії.

Коричневий рис

Коли люди кажуть, що їм не подобається коричневий рис, відповіддю може бути тільки одне: «Ви просто не вмієте його готувати». Будучи приготованим як треба, цей рис складе компанію хоч салатам, хоч картоплі, а рівень цукру у вас у крові не вийде за прийнятні значення.

Квасоля

Крім заліза, білку, фолієвої кислоти й основних мінералів, в хорошій порції цих бобових – пристойна концентрація вуглеводів. Здавалося б, це прямий шлях до повноти, але харчові волокна у квасолі все одно превалюють, а її глікемічний індекс досить низький, що знімає побоювання за виникнення зайвої ваги.

Молочні продукти

Читаючи етикетки на молочних продуктах на кшталт йогурту, треба розуміти різницю між тим цукром, що туди додали при виробництві (це сахароза і фруктоза), і тим, що є в молоці спочатку (лактоза). Останній причиною ожиріння не є. Отже, натуральні молочні продукти без підсолоджувачів – антипод зайвої ваги.

Сочевиця

Як і квасоля, сочевиця щедра на волокна і повільно засвоюється організмом. Включивши її до своєї дієти, ви не ризикуєте набрати вагу.

Рисова лобода

Зернова, але при цьому не злакова, рисова лобода – хороше джерело білку, волокон, заліза й амінокислот з низьким глікемічним індексом. Їжте і не турбуйтеся за свої пропорції.

Овес

Не варто плутати справжній овес із тим продуктом швидкого приготування в картонних коробках, що ми їмо на сніданок, – підсолоджувачі швидше приводять його в один ряд з десертами, ніж зі здоровим харчуванням. У цьому вівсі мало калорій і багато волокон, тому він не дасть вам погладшати.

Фарро

Фарро належить до групи зернових. У вареній Фарро щільна консистенція, що вимагає посиленого пережовування, вона довго перетравлюється і не дестабілізує рівень цукру в крові. Відчуття ситості при відсутності загрози погладшати – ось причини, за якими ця крупа включена до нашого переліку.

Вино

Вино, як і алкоголь взагалі, – продукт калорійний: на 100 мл вина припадає від 64 до 212 кілокалорій, залежності від вмісту в ньому цукру і етилового спирту. Але ці калорії засвоюються нами за зовсім іншим принципом, ніж ті, що надходять з їжею. І хоча є чимало причин не зловживати алкоголем, ймовірність ожиріння до їх переліку точно не входить.

Фрукти

Якщо порівнювати з іншими видами продуктів, то концентрація цукру у фруктах безумовно висока, і дієтологи радять обмежити їх споживання. Але навіть якщо ви перейдете на повністю фруктовий раціон, ваша вага буде знижуватися, і в жодному разі не навпаки. Звичайно, фруктоза, яка якраз може модифікуватися в жирові складки, створює привід для легкого хвилювання, але її вміст у фруктах мізерно малий, тож її навіть не варто брати до уваги.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні