Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКвітникарка з Черкас зібрала унікальну колекцію ірисів

Квітникарка з Черкас зібрала унікальну колекцію ірисів

Этот материал также доступен на русском языке
Іриси перетворюють ділянку на справжнє райдужне царство, від розмаїття їхніх забарвлень просто паморочиться в голові. Вони такі, чудові, такі незвичайні, наче з іншої планети.

Саме так описує своє знайомство з ірисами Наталя Миколаївна Машинецька-Задніпряна з м. Черкаси. А сталося воно в далекому 1997 році, коли разом зі своєю знайомою прийшла на подвір’я літньої черкащанки, у якої було багато сортів ірисів, які Наталя раніше ніде не бачила і навіть не уявляла, що півники можуть бути такими красивими і вишуканими. Вона просто захворіла цими квітами і почала збирати свою колекцію.

Правила агротехніки не ігнорувати

Буквально кілька років тому на ділянці біля будинку господині росло 600 сортів ірисів, але через проблеми зі здоров’ям довелося трохи скоротити цю кількість, залишилися найкращі з кращих.

На моє запитання, за якими критеріями квітникарка віддає перевагу при виборі сорту, вона відповіла, що перш за все звертає увагу на форму, а потім на колірну гамму. Так, наприклад, сорти Сергій і Холодна хвиля мають не дуже яскраве забарвлення, однак форма самих квіток – це щось феєричне.

Іриси не належать до рослин, які можна посадити на клумбу і забути про них. По-перше, треба саджати їх у певні терміни, коли закінчується цвітіння, тобто наприкінці червня – у першій половині липня. Хоча часто їх саджають у серпні й навіть у вересні, хоча саме в червні-липні іриси активно нарощують коріння і краще приживаються на новому місці. По-друге, ірисам потрібне особливе місце, де не застоюється вода і навесні швидко сходить сніг. Проблема в тому, що в надто перезволоженому ґрунті вони можуть загнивати. Тому Наталя Миколаївна радить при саджанні на чорноземах або глинистих ґрунтах у ямки обов’язково додавати пісок. Вона цього не робить, бо в її саду земля піщана.

Іриси люблять рости на сонці, однак під палючими променями вони можуть вигоряти і навіть пектися. Щоб цього не було, краще розміщувати рослини в місцях, де пів дня буде сонячно, а пів дня – легка тінь.

Хвороби та шкідники ірисів

Не варто забувати про хвороби та шкідників. На жаль, останнім часом вони просто окупують грядки. Найчастіше квіти можуть пошкоджувати різні гнилі та ірисова муха, личинки якої з’їдають пуп’янки і можна не дочекатися цвітіння.

Проти мухи Наталя радить проводити обприскування у квітні системним інсектицидом, щоб діюча речовина проникла в рослину і личинки не могли живитися.

Що стосується грибкових хвороб, то краще працювати на випередження. Навесні та восени, перед зимівлею, треба проводити обробку рослин фунгіцидами. Добре себе зарекомендували Фундазол, Квадріс, Ридоміл Голд. Постійно треба оглядати рослини і при найменшому ураженні спорами грибів відразу ж проводити обприскування, інакше можна втратити квітку.

Коли пересаджувати кущі

Часто від квітникарів можна почути про найрізноманітніші способи боротьби з хворобами. Одні обробляють перекисом водню, другі – марганцівкою, треті – содою. Наталя Миколаївна свого часу спробувала вилікувати гниль зеленкою, і їй вдалося врятувати цінні сорти, але перевагу вона віддає перевіреним магазинним засобам захисту. Також для того щоб іриси добре цвіли, не варто забувати і про пересаджування кущів на нове місце. Якщо кущ загущений або на ділянці росте сорт, який швидко розростається, пересаджувати треба через три роки після саджання. Звичайні ж кущі пересаджують кожні 5 років. Запам’ятайте, що чим довше ірис росте на одному місці, тим більше накопичується хвороб. Звичайно, не у всіх є вільне місце для пересаджування, в цьому випадку треба хоча б розділяти кущі, щоб вони не були такими великими і загущеними.

Важливою процедурою є чищення ірисів, яке господиня проводить навесні. На кущах обриває всі старі листки і вкорочує віничок до 20 см над рівнем ґрунту.

Іриси вже давно відцвіли і готуються до зимового сну, але майже щодня Наталя переглядає фотографії з квітами і чекає нового райдужного сезону.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні