П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим корисна шипшина?

Чим корисна шипшина?

Этот материал также доступен на русском языке
Шипшина – чемпіон за вмістом вітаміну С. Це чудовий засіб для підвищення імунітету, відновлення працездатності при фізичній та розумовій перевтомі.

Вона корисна при анемії, атеросклерозі, ревматизмі. Вітаміни, які містяться у плодах, уповільнюють процеси старіння.

Обробка шипшини

Обробка шипшини потребує часу і терпіння. Тонкі «волоски», що є всередині ягоди, можуть викликати роздратування травної системи. Тому перед вживанням або варінням їх неодмінно треба почистити, поділивши навпіл і видаливши зсередини (це легко зробити чайною ложкою) всі ворсинки і насіння. Сушити ж шипшину можна і цілком, розклавши в один шар на папері в темному провітрюваному приміщенні. Що швидше після збирання вона висохне, то більше збережеться аскорбінової кислоти.

Гарні з шипшини варення, настоянки, наливки, сік. Макуху, що залишилася від приготування соку, теж можна сушити. Це чудова добавка у відвари, настої, чаї. До речі, варення з шипшини у Східній Європі вважається найкращим засобом від глистів. І їдять його (як ліки) натщесерце.

Компот із шипшини

1 кг ягід шипшини почистіть, промийте. Приготуйте цукровий сироп з 1 л воды і 600 г цукру. В кипучий сироп всипте ягоди і проваріть кілька хвилин. Ягоди відцідіть і розкладіть по банках, залийте гарячим сиропом і стерилізуйте 15 хвилин.

Раніше опубліковано: В Одеській області вирощують промслові сорти шипшини

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні