Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк захистити себе та своє житло?

Як захистити себе та своє житло?

Этот материал также доступен на русском языке
Для літніх людей договір довічного утримання - хороша можливість забезпечити себе належним піклуванням.

За такої домовленості відчужувач (літня особа) передає набувачеві у власність нерухоме або рухоме майно, яке має цінність, а натомість набувач зобов’язується утримувати і довічно доглядати за такою людиною.

Особливість цієї угоди в тому, що набувач стає власником майна відразу після передання. Тому багато які пенсіонери побоюються, у них виникають сумніви щодо відповідального виконання набувачем своїх обов’язків.

Цивільним кодексом України передбачено способи, якими людина може захистити себе і своє майно в разі недобросовісної опіки. Договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду:

  • на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов’язків;
  • на вимогу набувача у зв’язку з неможливістю подальшого виконання зобов’язань за договором.

Договір довічного утримання (догляду) припиняється зі смертю відчужувача. До цього набувач не має права продавати, дарувати, міняти майно, укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні