П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаВиходжу на пенсію: що треба знати?

Виходжу на пенсію: що треба знати?

Этот материал также доступен на русском языке
Стаж після 1 січня 2004 року підтверджується насамперед даними про сплату страхових внесків.

«Я з 1979-го по 2004 рік працювала в колгоспі, аж поки він розпався. Ще два роки працювала кухарем в училищі, яке теж закрилося. Двічі стояла на обліку в центрі зайнятості. А з 2012 року і дотепер оформлена по догляду за мамою. Цього року мені виповнюється 60 років, сподіваюся піти на заслужену пенсію. У мене 40 років страхового стажу. Поясніть, будь ласка, як оформити пенсію? Коли та які для цього потрібні документи? Як будуть розраховувати пенсію?

Лідія Гайдук, с. Вороньки, Полтавська обл.»

Які документи потрібні?

Починаючи з квітня поточного року і жінкам, і чоловікам пенсія за віком призначається по досягненні 60 років. Цього року пенсію не призначать навіть у 60 років тим, у кого немає бодай 28 років стажу. 

Пенсія за віком призначається з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення по пенсію відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку. Якщо заяву подано пізніше, то пенсія призначається з дати подання заяви. Заява на призначення пенсії з усіма потрібними документами подається до управління Пенсійного фонду за місцем проживання. Її слід подати не раніше ніж за місяць до дня досягнення пенсійного віку, але як правило, це робиться протягом трьох місяців після дня досягнення пенсійного віку. Втім, з цим краще не зволікати, оскільки може бути потрібен час на збирання додаткових документів. Сьогодні, до речі, оформити пенсію можна навіть не виходячи з дому. Але це для тих, хто вміє поводитися з комп’ютером, опанував Інтернет і має цифровий підпис.   

Три найголовніші документи, потрібні для призначення пенсії:

– паспорт;

– ідентифікаційний код;

– трудова книжка.

У вашому випадку напевно має бути ще трудова книжка колгоспника, в якій було б зазначено мінімум трудової участі та кількість відпрацьованих трудоднів. Робота в колгоспі підтверджується за особливими правилами і не завжди зараховується в повному обсязі (якщо не вироблено необхідну кількість трудоднів). Крім іншого, для підтвердження приймаються документи про навчання (в училищі, технікумі, інституті). У жінок також просять свідоцтва про народження дітей.

Про стаж, зарплату і розмір пенсії

Стаж після 1 січня 2004 року підтверджується насамперед даними про сплату страхових внесків. Ці відомості містяться в системі персоніфікованого обліку та потрапляють до Пенсійного фонду автоматично. За законом до страхового стажу включаються і періоди отримання допомоги за безробіттям, і періоди отримання допомоги по догляду за тими, хто цього потребує. Але дуже важливо, щоб усе це було правильно оформлено, і щоб відомості про це теж містилися в системі персоніфікованого обліку. Інакше такого стажу можна недорахуватися. 

Розмір пенсії залежить від стажу і зарплати. 40 років стажу дають право отримувати пенсію в розмірі 40% від зарплати. За кожний повний рік роботи, пропрацьований понад 30 років, жінкам основний розмір пенсії збільшується ще на 1%, але не більше ніж на 1% від мінімальної пенсії. Сьогодні мінімальна пенсія становить 1769 гривень. А для жінок зі стажем не менше 30 років загальний розмір пенсії не мусить бути нижчий, ніж 2200 гривень.

Розмір зарплати для призначення пенсії визначається набагато складніше. Це краще прораховувати на конкретному прикладі, спираючись на фактичні цифри. За законом для обчислення пенсії враховується передусім уся зарплата (дохід) за періоди з 1 липня 2000 року до дати призначення пенсії. Ці відомості теж потраплять до Пенсійного фонду автоматично, довідки про зарплату за ці періоди подавати не потрібно. Судячи з усього, доходи у вас у двотисячні роки були зовсім скромні. Тому, за бажанням, можна додатково надати до Пенсійного фонду довідку про зарплату за будь-які 5 років поспіль до липня 2000 року. Якщо це буде вигідно, то її долучать до розрахунку. Якщо колгосп ліквідовано, то довідку доведеться пошукати в архівах.  

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні