Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіХто повинен утримувати літніх людей?

Хто повинен утримувати літніх людей?

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість пенсіонерів стараються не обтяжувати своїх дітей додатковими турботами – намагаються з усим упоратися самі.. Добре, коли діти або онуки відповідальні і в міру сил та можливостей не втрачають зв’язку зі старшим поколінням..

Але буває, коли, усунувшись від літніх родичів, потім про них просто забувають. Розв’язати цю проблему в нашій країні мають намір на законодавчому рівні.

Не хочете – примусимо

Вік, а іноді і хвороби беруть своє, і обійтися без сторонньої допомоги вже складно. На сьогодні права літніх людей захищає Сімейний кодекс, зокрема тут ідеться про те, що повнолітні діти повинні піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Непрацездатність – це не лише старий вік, а й наявність тяжкої хвороби або інвалідності.

Обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про непрацездатних батьків виникає на підставі сукупності умов:

походження дитини від матері, батька (кровна спорідненість) або наявність між ними інших юридично значущих зв’язків (усиновлення);

– непрацездатність матері, батька (тобто вони досягли пенсійного віку або їм встановлено інвалідність);

потреба матері, батька в матеріальній допомозі (при цьому, якщо пенсія батьків більша за прожитковий мінімум, це не свідчить про те, що батько (мати) не потребують матеріальної допомоги).

З недобросовісних дітей за судом можуть стягуватися аліменти на утримання батьків, а також додаткові витрати на лікування і догляд. Іншими словами, якщо діти не подають матеріальну допомогу за велінням душі, батьки можуть звернутися до суду. Причому за подання такої позовної заяви позивач звільняється від сплати судового збору при розгляді справи в усіх судових інстанціях.

Коли діти батькам нічого не винні

Фото: crello

При розгляді справи судом береться до уваги і ставлення батьків у минулому до своїх дітей. Так, у деяких випадках діти можуть бути звільнені від обов’язку утримувати своїх батьків. Це стосується випадків, коли:

– мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов’язків;

– мати, батько не платили аліменти на утримання дитини і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судового розгляду;

– мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені.

Якщо таких обставин не було, дітей змусять допомагати батькам. В іншому разі можуть бути застосовані відповідні санкції. Згідно зі статтею 165 Кримінального кодексу України, злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків карається:

  • штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 гривень);
  • громадськими або виправними роботами;
  • обмеженням волі на строк до двох років.

Крім того, за рішенням суду дітей можуть позбавити спадщини за законом, якщо буде встановлено, що вони ухилялися від подання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік або тяжку хворобу був у безпорадному стані. Про це йдеться у статті 1224 Цивільного кодексу України, але на практиці такий захід застосовується не часто.

Спадщина під питанням

Як ви встигли помітити, права літніх людей захищають кілька кодексів – Сімейний, Цивільний і навіть Кримінальний. Але попри це проблема недбайливих дітей існує. Примусити їх допомагати батькам хочуть за допомогою нових, жорсткіших заходів. Навесні Міністерство соціальної політики подало на громадське обговорення законопроект «Про захист майнових прав окремих категорій осіб та відшкодування витрат на догляд за такими особами». Поки що подальша його доля не відома. Можливо, він іще допрацьовується, бо у правозахисників до проекту було багато зауважень. Якщо говорити коротко, документ передбачає перелічені нижче зміни.

* Спадкоємці, які не допомагали своїм немічним родичам, повинні відшкодувати витрати конкретної особи або державної установи на утримання, догляд, лікування та поховання (в разі його організації ) спадкодавця.

* За рішенням суду спадкоємця можуть позбавити права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що він ухилявся від обов’язку щодо утримання спадкодавця, а спадкодавець при цьому перебував на повному державному забезпеченні (отримував догляд в установі державної або комунальної форми власності). В такому разі майно перейде державі.

* Спадкоємцями, які повинні піклуватися про своїх рідних, можуть вважатися не тільки діти, а й інші особи. Наприклад, жінка, що пережила чоловіка (і навпаки), брати, сестри.

Щоб захистити підопічних від опікунів…

Зачіпають зміни і правові норми договору довічного утримання.

* Проект передбачає більше конкретики: в такому договорі мусять бути визначені всі види утримання (натуральне та грошове забезпечення), а також усі види догляду, якими набувач має забезпечувати відчужувача.

* У договорі довічного утримання має бути прописана мінімальна сума матеріального забезпечення. Ця сума не може бути нижчою за два прожиткових мінімуми для непрацездатних осіб (до 1 липня такий мінімум – 1769 гривень, а з 1 липня він складе 1854 гривні).

* За чинним законодавством, опікун не мав права без дозволу органу опіки

продавати або обмінювати квартиру підопічного. В законопроекті є ще одна заборона: без дозволу органів опіки не можна здавати в оренду житло або автомобіль підопічного.

На думку члена Асоціації правників України Олени Сибірцевої, низка нових положень викликає питання. Наприклад, встановлення мінімуму за договором довічного утримання може обмежувати права відчужувача, оскільки утримання в розумінні окремо взятої людини має різні розміри.

Бентежить юриста і пункт про позбавлення спадщини. За чинним законодавством, є спадкоємці, які мають право на обов’язкову частку у спадщині: неповнолітні діти, непрацездатні батьки, жінка або чоловік. А запропоновані зміни в даному разі не враховують ці нюанси. Та й загалом є ризики, коли спадкоємці будуть позбавлені права на спадкування за надуманими причинами.

***

Сподіваємося, що законодавці вивчать усі претензії юристів і не залишать лазівок, які дозволять ущемити інтереси людей, які потребують допомоги. Щоправда, в ідеалі хотілося б, щоб літні люди у принципі не стикалися з ситуацією, коли про них нікому подбати.

Фото: crello

Довідка «НП»

Як багато хто вже знає, 1 жовтня у світі святкують Міжнародний день літніх людей. А 15 червня відзначають День захисту літніх людей. Це можливість іще раз сказати про проблеми стариків, які, нерідко опиняючись за межею бідності, потребують захисту. Шанобливе ставлення до них як у родині, так і в державі, дає гарантію добробуту для тих, хто в майбутньому опиниться на їхньому місці. Не варто про це забувати.

 

Ольга Новикова.

За матеріалами wiki.legalaid.gov.ua, nrcu.gov.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні